Tiramisu w pucharkach - hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Historia tiramisu
Początki tiramisu nie są do końca jasne, ale najczęściej mówi się, że deser ten powstał w regionie Wenecja Euganejska w północnych Włoszech. Według jednej z legend, tiramisu zostało stworzone w XVII wieku przez kucharza, który chciał przygotować na cześć księcia krem podobny do francuskiego crème brûlée. Jednak brakowało mu niektórych składników, więc zdecydował się na połączenie jajek, cukru, sera mascarpone i biszkoptów nasączonych kawą. Inna legenda mówi, że tiramisu było ulubionym deserem prostytutek, które potrzebowały szybkiej dawki energii między klientami.
Przepis na tiramisu w pucharkach
Składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka likieru Amaretto (opcjonalnie)
- ok. 200 g biszkoptów Savoiardi
- 200 ml mocnej kawy
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i dodaj serek mascarpone oraz likier Amaretto (jeśli używasz).
- Delikatnie wymieszaj pianę z masą serową.
- Przygotuj mocną kawę i ostudź ją.
- W pucharkach ułóż warstwę biszkoptów nasączonych kawą, a następnie warstwę masy serowej.
- Powtarzaj warstwy, aż do wypełnienia pucharków.
- Wstaw tiramisu do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem posyp tiramisu kakao.
Jak podawać tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach to idealna propozycja na deser podczas kolacji w gronie przyjaciół czy rodziny. Można je podać bezpośrednio w pucharkach. Warto pamiętać, że tiramisu najlepiej smakuje schłodzone, więc przed podaniem warto wstawić je do lodówki na kilka godzin.
Jakie pucharki do tiramisu?
Do przygotowania tiramisu najlepiej użyć pucharków o pojemności około 200 ml. Mogą to być klasyczne pucharki do deserów lub szklanki typu koktajlowego. Ważne, aby były one przezroczyste, aby móc podziwiać warstwy deseru. Można je także zastąpić foremkami do muffinek lub szklaneczkami do wina.
Porady dotyczące przygotowania tiramisu w pucharkach
Oto kilka porad, które warto wziąć pod uwagę przy przygotowaniu tiramisu w pucharkach:
- Użyj dobrej jakości składników, szczególnie sera mascarpone.
- Biszkopty powinny być dobrze nasączone kawą, ale nie powinny być rozpuszczone.
- Przed podaniem tiramisu w pucharkach warto posypać je kakao lub startą czekoladą.
Elegancki deser ze słonecznej Italii
Tiramisu w pucharkach to przepyszny i efektowny deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Przygotowanie go jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Warto zawsze pamiętać o dobrych składnikach, odpowiednim nasączeniu biszkoptów i schłodzeniu przed podaniem. Smacznego!