Tofu, tempeh, seitan... Znasz te produkty? To świetne alternatywy dla mięsa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tofu - żródło roślinnego białka
Jedną z podstawowych alternatyw dla mięsa jest tofu – uniwersalny produkt sojowy, którego obecność często uwzględniają przepisy na dania wegańskie. Tofu jest świetnym źródłem roślinnego białka oraz przeciwutleniaczy, dostarcza też sporo wapnia i innych składników odżywczych. W kuchni może sprawdzić się równie dobrze jako zamiennik sera, jak i mięsa, jest też z powodzeniem wykorzystywane do tworzenia wegańskich serników czy tofucznicy.
Sfermentowane tofu, czyli tempeh
Miłośników produktów sojowych może też oczarować tempeh, czyli sfermentowana wersja tofu. Powstaje on z namoczonych i ugotowanych ziaren soi, które – dzięki procesowi fermentacji – zwiększają swoją wartość odżywczą. Tempeh jest rewelacyjnym źródłem wapnia i żelaza, można w nim też znaleźć sporo witamin z grupy B. W kuchni świetnie sprawdza się zarówno na kanapkach, jak i w posiłkach głównych. Można go piec i smażyć, można go dodawać do sałatek, burgerów czy wrapów. Możliwości jest sporo, a przepisy na dania z takim dodatkiem mogą wielu z nas zaskoczyć swoją różnorodnością.
Co to jest seitan?
Innym produktem, który może z powodzeniem zastąpić mięso, jest seitan. Powstaje on z białka pszenicy, a w kuchni świetnie sprawdza się jako dodatek do burgerów oraz szaszłyków. Seitan może się też przemienić w roślinną roladę lub w kotlety, można też z niego przygotować wspaniałą pieczeń. Wiele możliwości daje też chlebowiec – owoc, który jest bardzo dobrym źródłem witamin A i E, błonnika pokarmowego oraz silnych przeciwutleniaczy. Rewelacyjnie sprawdza się on w burgerach i tortilli, można go też wykorzystać jako dodatek do zup lub tacos.
Roślinne alternatywy dla mięsa to wiele możliwości dla tych, którzy nie boją się eksperymentować ze smakami i odważnie sięgają po roślinne przepisy na klasyczne dania. Dzięki takim dodatkom dieta wegańska staje się ciekawsza, a jej popularność stale wzrasta.