Wege sushi
Canva.com

Wegańskie sushi to hit na imprezach. Jak przygotować ekspresowo pyszne rolki?

Sushi cieszy się wielkim powodzeniem, a grono miłośników japońskiej potrawy zwiększa się z każdym rokiem. Jak przygotować wegańskie sushi? Czym zastąpić rybę?
Reklama

Możliwości jest sporo, a przepisy na sushi w wersji roślinnej mogą nas zaskoczyć swoją różnorodnością. Oto przepis na warzywne sushi, które każdemu z nas powinno przypaść do gustu.

Jakie składniki musimy przygotować?

  • pół szklanki ryżu;
  • szklanka wody;
  • łyżka soku z buraka;
  • upieczony burak (1 sztuka);
  • marchew (1 sztuka);
  • pół awokado;
  • cebula dymka (3 sztuki);
  • ćwiartka mango;
  • liście jarmużu (garść);
  • 5 arkuszy nory;
  • sos sojowy.

Jak powstaje wegańskie sushi?

Wege sushi
Canva.com

Przepis jest bardzo prosty.

Reklama

Na początek należy ugotować ryż, dodając do niego sok z buraka oraz odrobinę soli. W międzyczasie można przygotować pozostałe składniki, krojąc je na małe paski. Gdy wszystkie składniki będą przygotowane, należy rozłożyć na stole arkusz nori, nałożyć na niego warstwę ryżu i pokrojonych warzyw, a następnie zawinąć w rulon. Gdy rolka będzie gotowa, należy pokroić ją na małe kawałki. Na sam koniec wystarczy skropić je sosem sojowym lub posypać sezamem. Gotowe sushi warzywne wygląda wspaniale, świetnie smakuje i jest zdrowe, zatem możemy cieszyć się jego smakiem bez ograniczeń.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama