Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Tort bez pieczenia z kaszy manny i brzoskwiń - efektowny deser na każdą okazję [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tort z kaszy manny i brzoskwiń to pomysł na smaczny deser, który efektownie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się zarówno w przypadku specjalnych okazji, jak i jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jak go przygotować?
Składniki na pyszny tort
- 1 kostka masła
- 1l mleka
- 200g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 szklanka kaszy manny
- 900g brzoskwiń z puszki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania tortu
Canva.com
- Kaszę gotuj w mleku na małym gazie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie odstaw ją na bok do przestygnięcia.
- Kostkę masła dokładnie utrzyj z cukrem. Pod koniec ucieraniu dodaj żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie powoli dodawaj kaszę i cały czas mieszaj.
- Masę rozdziel na pół do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie ją wymieszaj.
- Dno tortownicy posmaruj masłem. Wylej ciemną, a następnie jasną masę.
- Z brzoskwiń odlej pół szklanki syropu i dokładnie wymieszaj go z żelatyną. Odstaw mieszankę na kilka minut, a pozostałe brzoskwinie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Żelatynę podgrzej i wymieszaj z masą brzoskwiniową.
- Przelej masę brzoskwiniową z żelatyną do tortownicy i całość włóż do lodówki, aby żelatyna stężała.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sposoby na ozdobienie tortu - topper na tort jako kluczowy element dekoracji
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przywiązuje się do estetyki wypieków, zwłaszcza w kontekście uroczystości takich jak urodziny, śluby czy rocznice. Dekorowanie tortów stało się nie tylko modą, ale również formą sztuki. Topper na tort to jeden z najważniejszych elementów, który potrafi nadać wyjątkowego charakteru każdemu wypiekowi. Oto kilka powodów, dla których warto zainwestować w topper na tort oraz jak najlepiej wykorzystać go do dekoracji.
Masa marcepanowa: Zaskakująco prosta w przygotowaniu!
Masa marcepanowa jest często wykorzystywana w cukiernictwie, ponieważ daje możliwość swobodnego kształtowania i formowania. Z masy tej powstają figurki i inne ozdoby na dziecięce torty, pralinki, oblane czekoladą batoniki, ciastka i inne łakocie.
Bento cake: mały tort, który zdobył bardzo dużą popularność
Bento cake to fenomen ostatnich miesięcy. Ta miniatura tradycyjnego tortu ostatnio zdobyła serca wielu smakoszy, a jej popularność stale rośnie. Bento cake to wypiek słodki, uroczy i często bardzo pyszny. Dlaczego właśnie on podbija rynek cukierniczy? Zapraszamy do odkrycia sekretów tego modnego wypieku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego miniaturowego tortu, koniecznie przeczytaj ten artykuł!