Tradycyjna konfitura z płatków róży ucierana w makutrze. Pokochasz ten przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Słodycz lata
Smak i zapach konfitury różanej jest po prostu niepowtarzalny. Najczęściej mamy okazję delektować się tym aromatem w Tłusty Czwartek, gdy spożywamy puszyste pączki i faworki oraz w Wielanoc - czesto to jeden ze składników mazurków wielkanocnych. To jeden z przetworów, który wymaga od nas bardzo dużo pracy i cierpliwości, ale zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, szczególnie, jeśli w swoim ogrodzie mamy piękną różę japońską.
Bo właśnie róża japońska, nazywana także pomarszczoną różą lub fałdziolistną idealnie nadaje się do stworzenia pysznej konfitury z płatków. Na początku nożyczkami odcinamy płatki róż i przekładamy je do makutry. Makutra to naczynie kuchenne bez którego tak naprawdę nasze babcie nie wyobrażały sobie pieczenia ciast.
Jak zrobić konfiturę?
Do przygotowania 10 małych słoiczków o pojemności 150 ml potrzebujemy:
- 800 g płatków róży
- 1600 g drobnego cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn lub 1 cytryny i 1 limonki
Wszystkie składniki - płatki róży, cukier wsypujemy dol makutry. Intensywnie ucieramy całość przez 30-40 minut. To bardzo ważne, aby składniki naszej pysznej konfitury były dobrze roztarte zanim połączymy je z sokiem z cytryny.
Po 30 minutach łączymy różę z sokiem z cytryny i ucieramy dalej. Gładką i jednolitą konfiturę przekładamy do słoiczków. Wcześniej należy je dobrze wyparzyć, a brzegi słoiczków nasączyć spirytusem 96%.
Konfiturę z róży przechowujemy w chłodnym miejscu. Taka ilość cukru jak w tradycyjnym przepisie pozwoli na zakonserwowanie konfitury na kilka miesięcy.