Canva.com

Tradycyjna konfitura z płatków róży ucierana w makutrze. Pokochasz ten przepis!

Słodka, delikatna i rozpływająca się w ustach - taka jest pyszna i tradycyjna konfitura z płatków róży od naszej babci. To pyszny dodatek do kruchych rogalików, a także ciast.

Słodycz lata

Canva.com

Smak i zapach konfitury różanej jest po prostu niepowtarzalny. Najczęściej mamy okazję delektować się tym aromatem w Tłusty Czwartek, gdy spożywamy puszyste pączki i faworki oraz w Wielanoc - czesto to jeden ze składników mazurków wielkanocnych. To jeden z przetworów, który wymaga od nas bardzo dużo pracy i cierpliwości, ale zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, szczególnie, jeśli w swoim ogrodzie mamy piękną różę japońską.

Bo właśnie róża japońska, nazywana także pomarszczoną różą lub fałdziolistną idealnie nadaje się do stworzenia pysznej konfitury z płatków. Na początku nożyczkami odcinamy płatki róż i przekładamy je do makutry. Makutra to naczynie kuchenne bez którego tak naprawdę nasze babcie nie wyobrażały sobie pieczenia ciast.

Jak zrobić konfiturę?

Canva.com

Do przygotowania 10 małych słoiczków o pojemności 150 ml potrzebujemy:

  • 800 g płatków róży
  • 1600 g drobnego cukru
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn lub 1 cytryny i 1 limonki

Wszystkie składniki - płatki róży, cukier wsypujemy dol makutry. Intensywnie ucieramy całość przez 30-40 minut. To bardzo ważne, aby składniki naszej pysznej konfitury były dobrze roztarte zanim połączymy je z sokiem z cytryny.

Po 30 minutach łączymy różę z sokiem z cytryny i ucieramy dalej. Gładką i jednolitą konfiturę przekładamy do słoiczków. Wcześniej należy je dobrze wyparzyć, a brzegi słoiczków nasączyć spirytusem 96%.

Konfiturę z róży przechowujemy w chłodnym miejscu. Taka ilość cukru jak w tradycyjnym przepisie pozwoli na zakonserwowanie konfitury na kilka miesięcy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł