Canva.com

Tradycyjna pascha wielkanocna — sernik bez pieczenia z bakaliami

W wielu domach święta wielkanocne kojarzą się z paschą, niezwykłym sernikiem bez pieczenia — słodkim, kremowym, pełnym aromatu naturalnego sera i masła oraz bakalii. Jeżeli jeszcze nigdy nie jadłeś paschy, musisz wypróbować ten przepis. Jeżeli uwielbiasz ten deser, oceń naszą recepturę na tradycyjną paschę wielkanocną.

Tradycyjna pascha wielkanocna — deser o wschodnich korzeniach

Jak się okazuje, ciasta bez pieczenia to nie pomysł z XX lub XXI wieku. Takie desery są popularne już od kilku stuleci. Pascha to wielkanocny deser, który ma rosyjskie korzenie, ale aktualnie przygotowywany jest w wielu krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Bardzo popularny jest także w Polsce. Paschę robimy z sera twarogowego, jajek, śmietanki, cukru i bakalii. Tradycyjna pascha była przygotowywana w drewnianych formach w kształcie ściętej piramidy lub ceramicznych donicach. Dzisiaj paschę możemy przygotować w wygodnych kwadratowych lub owalnych pojemnikach. Pięknie prezentuje się także pascha w formie babki lub wieńca.

Przepis na paschę z bakaliami i pomarańczami 

Do przygotowania paschy potrzebujemy przede wszystkim doskonałego twarogu, który 3 razy mielimy w maszynce. Do tego sernika nie nadaje się gotowy ser z pudełka. Ważne są także jajka najwyższej jakości — najlepiej ekologiczne.

Oto wszystkie składniki potrzebne do przygotowania wielkanocnej paschy:

  • 500 g wybornego twarogu

  • 4 żółtka 

  • 200 g cukru 

  • 150 g masła

  • 100 ml słodkiej śmietanki

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 1 szklanka bakalii

  • pomarańcza do dekoracji

Canva.com

Jak zrobić paschę? Przygotowanie deseru krok po kroku

Śmietankę bardzo mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W dużym garnku gotujemy wodę i pozwalamy jej “mrugać” na bardzo małym gazie. 

W szklanej lub metalowej misce ubijamy mikserem surowe żółtka z cukrem. Gdy są już dobrze ubite, delikatnie wlewamy do nich gorącą śmietankę (zaparzamy żółtka). Teraz miskę z kremem jajecznym ustawiamy na garnku z gorącą wodą i miksujemy, aż masa będzie prawie biała i straci zapach surowych jajek. Masę miksujemy nawet po zdjęciu jej z garnka z wrzątkiem, aż do ostygnięcia.

Teraz miękkie masło ucieramy na puch w makutrze i porcjami dodajemy zmielony ser i wystudzony krem z żółtek. Gdy składniki się połączą, dodajemy esencję waniliową i bakalie. Plastikowe sito wykładamy lnianą ściereczką o ścisłym splocie i przekładamy tam masę serową. Zawijamy brzegi ściereczki i obciążamy talerzykiem. Odstawiamy na całą noc w chodne miejsce. Pascha będzie miała kształt sitka.

Gotową paschę wykładamy na paterę i dekorujemy pomarańczami. 

Źródło: Poradnik Domowy
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł