Tradycyjna pascha wielkanocna — sernik bez pieczenia z bakaliami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjna pascha wielkanocna — deser o wschodnich korzeniach
Jak się okazuje, ciasta bez pieczenia to nie pomysł z XX lub XXI wieku. Takie desery są popularne już od kilku stuleci. Pascha to wielkanocny deser, który ma rosyjskie korzenie, ale aktualnie przygotowywany jest w wielu krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Bardzo popularny jest także w Polsce. Paschę robimy z sera twarogowego, jajek, śmietanki, cukru i bakalii. Tradycyjna pascha była przygotowywana w drewnianych formach w kształcie ściętej piramidy lub ceramicznych donicach. Dzisiaj paschę możemy przygotować w wygodnych kwadratowych lub owalnych pojemnikach. Pięknie prezentuje się także pascha w formie babki lub wieńca.
Przepis na paschę z bakaliami i pomarańczami
Do przygotowania paschy potrzebujemy przede wszystkim doskonałego twarogu, który 3 razy mielimy w maszynce. Do tego sernika nie nadaje się gotowy ser z pudełka. Ważne są także jajka najwyższej jakości — najlepiej ekologiczne.
Oto wszystkie składniki potrzebne do przygotowania wielkanocnej paschy:
500 g wybornego twarogu
4 żółtka
200 g cukru
150 g masła
100 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka bakalii
pomarańcza do dekoracji
Jak zrobić paschę? Przygotowanie deseru krok po kroku
Śmietankę bardzo mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W dużym garnku gotujemy wodę i pozwalamy jej “mrugać” na bardzo małym gazie.
W szklanej lub metalowej misce ubijamy mikserem surowe żółtka z cukrem. Gdy są już dobrze ubite, delikatnie wlewamy do nich gorącą śmietankę (zaparzamy żółtka). Teraz miskę z kremem jajecznym ustawiamy na garnku z gorącą wodą i miksujemy, aż masa będzie prawie biała i straci zapach surowych jajek. Masę miksujemy nawet po zdjęciu jej z garnka z wrzątkiem, aż do ostygnięcia.
Teraz miękkie masło ucieramy na puch w makutrze i porcjami dodajemy zmielony ser i wystudzony krem z żółtek. Gdy składniki się połączą, dodajemy esencję waniliową i bakalie. Plastikowe sito wykładamy lnianą ściereczką o ścisłym splocie i przekładamy tam masę serową. Zawijamy brzegi ściereczki i obciążamy talerzykiem. Odstawiamy na całą noc w chodne miejsce. Pascha będzie miała kształt sitka.
Gotową paschę wykładamy na paterę i dekorujemy pomarańczami.