Sernik limonkowy - porcja ciasta podana na białym talerzyku
Canva.com

Piekielnie pyszny sernik limonkowy z chili

Pokochasz ten przepis na kremowy sernik limonkowy ze szczyptą chili. Jest lekki, cudownie pachnący limonką i w ostatnim momencie rozgrzewający ognistą papryczką chili. Niebo i piekło spotykają się w jednym smakołyku.
Reklama

Sernik limonkowy z chili — tradycyjny włoski sernik w nowej odsłonie

Wbrew pozorom nie jest to sernik na zimno. To pieczone ciasto to alternatywa dla deserów z mascarpone i herbatnikami. Do jego przygotowania potrzebujemy sera twarogowego (może być gotowy ser z wiaderka lub dwukrotnie zmielony twaróg), sera mascarpone, jajek, cukru oraz limonki i chili. Nasz sernik upieczemy w kąpieli wodnej, która zapewni mu idealną wilgotność i kremową konsystencję.

Składniki na sernik limonkowy z chili  

  • 1 opakowanie herbatników czekoladowych

  • 5 łyżek roztopionego masła

  • 300 g twarogu sernikowego

  • 200 g serka mascarpone

  • 5 jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka białego octu winnego

  • sok i otarta skórka z 2 limonek

  • ½ łyżeczki płatków chili

Syrop limonkowy

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka cukru

  • sok z 2 limonek

Przygotowanie sernika

Zaczynamy od przygotowania spodu z herbatników. Ciastka kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem. Tak powstałą masę wykładamy na spód tortownicy tak, aby ciasto zachodziło na brzegi formy.

Teraz oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Żółtka wbijamy do dużej miski, do której dosypujemy cukier i ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy sok z limonki, otartą skórkę i papryczkę chili.

Reklama

Wszystko jeszcze raz miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i porcjami dodajemy sery — twaróg sernikowy i serek mascarpone. Wszystko chwilę miksujemy.

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem octu i łyżeczki cukru. Pianę ostrożnie łączymy z masą serową. Tak przygotowany sernik wylewamy na spód z herbatników. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.

Reklama

Tortownicę ustawiamy na środkowej półce, najlepiej na kratce.

Poniżej wstawiamy blachę, na którą wlewamy wrzącą wodę. W czasie pieczenia ciasta uzupełniamy wodę na blasze poniżej sernika. Ciasto jest gotowe po ok. 1,5 godziny.

Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia na kuchennym blacie.

W tym czasie gotujemy syrop limonkowy, którym polejemy sernik. Szklankę wody, szklankę cukru i sok z 2 limonek doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Powinien zredukować się do połowy objętości. Takim syropem polewamy jeszcze ciepły sernik w tortownicy

Gdy sernik jest zupełnie zimny, na minimum 12 godzin wstawiamy go do lodówki. Podajemy schłodzony, oprószony cukrem pudrem. 

Reklama
Źródło: Nadia G. Bitchin' Kitchen (canalpluskuchnia.pl)
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama