Piekielnie pyszny sernik limonkowy z chili
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sernik limonkowy z chili — tradycyjny włoski sernik w nowej odsłonie
Wbrew pozorom nie jest to sernik na zimno. To pieczone ciasto to alternatywa dla deserów z mascarpone i herbatnikami. Do jego przygotowania potrzebujemy sera twarogowego (może być gotowy ser z wiaderka lub dwukrotnie zmielony twaróg), sera mascarpone, jajek, cukru oraz limonki i chili. Nasz sernik upieczemy w kąpieli wodnej, która zapewni mu idealną wilgotność i kremową konsystencję.
Składniki na sernik limonkowy z chili
1 opakowanie herbatników czekoladowych
5 łyżek roztopionego masła
300 g twarogu sernikowego
200 g serka mascarpone
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka białego octu winnego
sok i otarta skórka z 2 limonek
½ łyżeczki płatków chili
Syrop limonkowy
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok z 2 limonek
Przygotowanie sernika
Zaczynamy od przygotowania spodu z herbatników. Ciastka kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem. Tak powstałą masę wykładamy na spód tortownicy tak, aby ciasto zachodziło na brzegi formy.
Teraz oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Żółtka wbijamy do dużej miski, do której dosypujemy cukier i ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy sok z limonki, otartą skórkę i papryczkę chili.
Wszystko jeszcze raz miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i porcjami dodajemy sery — twaróg sernikowy i serek mascarpone. Wszystko chwilę miksujemy.
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem octu i łyżeczki cukru. Pianę ostrożnie łączymy z masą serową. Tak przygotowany sernik wylewamy na spód z herbatników. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Tortownicę ustawiamy na środkowej półce, najlepiej na kratce.
Poniżej wstawiamy blachę, na którą wlewamy wrzącą wodę. W czasie pieczenia ciasta uzupełniamy wodę na blasze poniżej sernika. Ciasto jest gotowe po ok. 1,5 godziny.
Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia na kuchennym blacie.
W tym czasie gotujemy syrop limonkowy, którym polejemy sernik. Szklankę wody, szklankę cukru i sok z 2 limonek doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Powinien zredukować się do połowy objętości. Takim syropem polewamy jeszcze ciepły sernik w tortownicy.
Gdy sernik jest zupełnie zimny, na minimum 12 godzin wstawiamy go do lodówki. Podajemy schłodzony, oprószony cukrem pudrem.