Canva.com

Tradycyjna polska przystawka - świąteczna galaretka z nóżek. Taką robiły nasze babcie!

Przystawka, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt, przyjęcia, czy innej uroczystości. Aromatyczna galaretka z nóżek, pełna mięsa i warzywnych dodatków.

Składniki na galaretkę mięsną

  • półtora kilograma nóżek wieprzowych
  • pół kilograma wołowiny bez kości
  • 300 g marchwi, selera i korzenia pietruszki
  • 50 g groszku konserwowego
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie babcinej galaretki krok po kroku

Canva.com
  1. Mięso dokładnie umyj i oczyść, przełóż do brytfanki i zalej dwoma litrami wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 i pół godziny. Po upływie czasu dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Obierz i umyj włoszczyznę, następnie dodaj do mięsnego wywaru. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odcedź wywar do osobnego naczynia a mięso i jarzyny wystaw do ostudzenia.
  2. Jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Przełóż do lodowej kąpieli i obierz ze skorupek.
  3. Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w małe plasterki lub drobną kosteczkę.
  4. Przygotuj małe miseczki lub salaterki. Do każdej z nich włóż dużą ilość mięsa, ćwiartko jajka, groszek, marchewkę i kilka plasterków świeżego czosnku. Zalej pojemniki wywarem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Podawaj udekorowane liśćmi świeżej sałaty i plasterkiem cytryny. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł