Canva.com

Tradycyjny pasztet na Boże Narodzenie. Nie można mu się oprzeć!

Aromatyczny i soczysty pasztet idealny na świąteczne dni. Przepis jest troszkę wymagający pod względem umiejętności i dość czasochłonny, jednak efekt w pełni oddaje zaangażowanie. Raz przygotowany pasztet staje się stałą pozycją w domowym menu.

Składniki na pyszny pasztet świąteczny

  • 300 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 300 g mięsa cielęcego bez kości
  • 250 g świeżego boczku
  • 100 g wątróbki
  • 50 g grzybów
  • 70 g czerstwej bułki
  • mała cebula
  • ćwiartka selera
  • 3 średnie jajka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i seler obierz ze skóry, umyj i pokrój tak samo, jak mięso. Rozgrzej brytfankę z olejem, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj seler, przemieszaj i wrzuć mięso. Dodaj ugotowane, suszone grzyby. W razie potrzeby podlej odrobiną przegotowanej wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez około pół godziny. Wątróbkę dokładnie opłucz i sparz na sitku wrzątkiem. Pod koniec gotowania dodaj rozdrobnioną, czerstwą bułkę i sparzoną wątróbkę. Zestaw brytfankę z kuchni i odstaw do wystudzenia.

Zimne składniki dwukrotnie przepuść przez maszynkę, na koniec przetrzyj pasztet przez sito. Wymieszaj pasztet z jajkami, dopraw dużą ilością soli i pieprzu do smaku. Wysmaruj tłuszczem formę i przełóż do niej przygotowany pasztet. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę do naczynia wypełnionego wrzącą wodą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pasztet w naczyniu przez około 50 minut. Po upieczeniu wystaw pasztet do wystudzenia. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł