Tradycyjny pasztet na Boże Narodzenie. Nie można mu się oprzeć!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszny pasztet świąteczny
- 300 g mięsa wieprzowego bez kości
- 300 g mięsa cielęcego bez kości
- 250 g świeżego boczku
- 100 g wątróbki
- 50 g grzybów
- 70 g czerstwej bułki
- mała cebula
- ćwiartka selera
- 3 średnie jajka
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i seler obierz ze skóry, umyj i pokrój tak samo, jak mięso. Rozgrzej brytfankę z olejem, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj seler, przemieszaj i wrzuć mięso. Dodaj ugotowane, suszone grzyby. W razie potrzeby podlej odrobiną przegotowanej wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez około pół godziny. Wątróbkę dokładnie opłucz i sparz na sitku wrzątkiem. Pod koniec gotowania dodaj rozdrobnioną, czerstwą bułkę i sparzoną wątróbkę. Zestaw brytfankę z kuchni i odstaw do wystudzenia.
Zimne składniki dwukrotnie przepuść przez maszynkę, na koniec przetrzyj pasztet przez sito. Wymieszaj pasztet z jajkami, dopraw dużą ilością soli i pieprzu do smaku. Wysmaruj tłuszczem formę i przełóż do niej przygotowany pasztet. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę do naczynia wypełnionego wrzącą wodą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pasztet w naczyniu przez około 50 minut. Po upieczeniu wystaw pasztet do wystudzenia. Smacznego!