TYM zastąpisz sól. Wiedziałaś?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przekraczając znacząco tę normę musimy liczyć się z nadciśnieniem i nadmiarem wody w organizmie. Tych konsekwencji zdrowotnych jest o wiele więcej. Jedynym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia soli lub znalezienia jej zdrowszych alternatyw. A warto to zrobić, ponieważ całkowita eliminacja tej przyprawy sprawi, że potrawy przestaną nam smakować. Na szczęście, istnieje wiele zamienników, które możemy zacząć wprowadzać już dziś.
Zatem, czym zastąpić sól?
Zaczynamy od imbiru, który jest dość łatwo dostępny w sklepach. Dzięki niemu nasze dania mogą zyskać wyrazisty i intensywny aromat. Jest idealną opcją dla osób, które lubią ostre przyprawy.
Kolejną propozycją jest szałwia. Wielu z nas wykorzystuje ją do marynaty. Faktem jest, że sprawdza się tam idealnie, tak samo jako dodatek do sosów. Jednakże jako zamiennik soli idealnie dopełnia tłuste mięsa.
Trzecią opcją jest estragon. Ten z kolei idealnie pasuje do chudszych mięs. Prócz tego możemy go dodać do sosów czy warzyw. Jako ciekawostkę warto dodać, iż ułatwia trawienie. Ostatnią propozycją jest liść laurowy lub ziele angielskie. Z pewnością jest wiele osób, które nie od dziś dodają je do zupy. Mimo wszystko warto zauważyć, że ciężko będzie nam zupełnie wyeliminować sól z naszego codziennego życia.
A to dlatego, iż jest ona obecna w wielu produktach spożywczych. Nie zdziwi nikogo fakt, że najwięcej jej znajdziemy z fast foodach, ale jej duże ilości są także w mrożonkach. Wielu może zaskoczyć, że sól znajdziemy również z bagietkach czy płatkach śniadaniowych. To właśnie z tego powodu tak ważne jest, by podczas samodzielnego gotowania korzystać z zamienników soli. Dzięki temu unikniemy wielu nieprzyjemnych konsekwencji, głównie zdrowotnych.