Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Udka w miodzie na andrzejki. Mój kolega zawsze dodaje do nich specjalny składnik.
Do przeczytania w ok. 1 min.
Udka w piekarniku to klasyka. To najlepsze ciepłe danie na andrzejki. Jest proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Oczywiście najsmaczniejsze są w połączeniu z miodową marynatą. Jednak, żeby wydobyć głębię ich smaku, potrzebny jest jeszcze jeden składnik...
Udka w piekarniku — połącz je z miodem i...
Czy wiesz, z czym połączyć miód, żeby smakował obłędnie? Oczywiście z sosem sojowym. Te dwa składniki genialnie się komponują, wydobywając z mięsa głębię smaku.
Wszyscy na andrzejkach będą zachwyceni!
Ciepłe danie na andrzejki — potrzebne składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 5 łyżek oliwy bądź oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- pieprz
- sól
Niektórzy lubią dodawać do marynaty jeszcze starty imbir. Ciekawym pomysłem jest też dodanie... whiskey. Inni wolą łączyć miodową marynatę z musztardą.
Canva
Udka w piekarniku — przepis krok po kroku
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Miód, sos sojowy, sól, pieprz i czosnek wymieszaj w misce.
- Umyj i osusz udka z kurczaka.
- Natrzyj mięso marynatą.
- Schowaj udka z kurczaka do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Mięso musi się marynować przez 2 godziny.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz udka przez 60 minut (bez przykrycia).
Ciepłe danie na andrzejki — z czym podawać udka?
Do udek z kurczaka idealnie sprawdzi się lekka sałatka. Możesz też zaserwować pieczone ziemniaki lub po prostu czysty ryż lekko polany sosem, który wycieknie w trakcie pieczenia.
Takie udka doskonale sprawdzą się też bez żadnych dodatków.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.