Canva

Udka w miodzie na andrzejki. Mój kolega zawsze dodaje do nich specjalny składnik.

Udka w piekarniku to klasyka. To najlepsze ciepłe danie na andrzejki. Jest proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Oczywiście najsmaczniejsze są w połączeniu z miodową marynatą. Jednak, żeby wydobyć głębię ich smaku, potrzebny jest jeszcze jeden składnik...

Udka w piekarniku — połącz je z miodem i...

Czy wiesz, z czym połączyć miód, żeby smakował obłędnie? Oczywiście z sosem sojowym. Te dwa składniki genialnie się komponują, wydobywając z mięsa głębię smaku.

Wszyscy na andrzejkach będą zachwyceni!

Ciepłe danie na andrzejki — potrzebne składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy bądź oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • sól

Niektórzy lubią dodawać do marynaty jeszcze starty imbir. Ciekawym pomysłem jest też dodanie... whiskey. Inni wolą łączyć miodową marynatę z musztardą.

Canva

Udka w piekarniku — przepis krok po kroku

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Miód, sos sojowy, sól, pieprz i czosnek wymieszaj w misce.
  3. Umyj i osusz udka z kurczaka.
  4. Natrzyj mięso marynatą.
  5. Schowaj udka z kurczaka do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  6. Mięso musi się marynować przez 2 godziny.
  7. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  8. Piecz udka przez 60 minut (bez przykrycia).

Ciepłe danie na andrzejki — z czym podawać udka?

Do udek z kurczaka idealnie sprawdzi się lekka sałatka. Możesz też zaserwować pieczone ziemniaki lub po prostu czysty ryż lekko polany sosem, który wycieknie w trakcie pieczenia.

Takie udka doskonale sprawdzą się też bez żadnych dodatków.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł