Uwielbiasz czekoladowe brownie? Teraz możesz zrobić je w kilka minut w mikrofalówce!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ciasto brownie jest wilgotne i gęste, ale nie jest zbyt ciężkie. To idealny deser, który zaspokoi Twój głód. Jeżeli szukasz deseru, który zrobi wrażenie, to czekoladowe ciasto brownie jest idealnym wyborem. Z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach i jest to ciasto, które wszyscy pokochają.
Składniki na ekspresowe brownie
Do przygotowania pysznego ciasteczka brownie potrzebujemy:
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 4 łyżki otrąb owsianych lub płatków błyskawiczych
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki nasion chia
- 1 banan
- 12 łyżek mleka
- 1 łyżeczka oleju
- pół łyżeczki sody
Jak zrobić brownie w kilkanaście minut?
Na początku przekładamy naszego banana do małej miseczki i rozgniatamy, np. widelcem. Dodajemy płatki, kakao, chię, sodę oraz otręby. Wszystko energicznie mieszamy i zalewamy mlekiem. Dodajemy odrobinę oleju i odstawiamy na 5-10 minut.
Najlepsze foremki do brownie, czyli kokilki powinny mieć minimum 2000 ml. Przekładamy masę brownie do kokilek i ubijamy. Gotowe foremki wstawiamy do mikrofalówki i ustawiamy moc 900 W. Pieczemy nasze brownie przez 75 sekund.