Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Uwielbiasz ryby? Oto przepis na świątecznego pstrąga po szambelańsku
Do przeczytania w ok. 1 min.
Idealny przepis dla koneserów rybnych, wytrawnych potraw. Niesamowicie aromatyczne, o winnym smaku, pełne świeżych ziół zachwyci wszystkich gości wigilijnej kolacji.
Składniki na pstrąga po szambelańsku
Canva.com
- 4 małe, oczyszczone pstrągi
- szklanka dobrego białego wytrawnego wina
- duża cytryna
- pełna łyżka octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta
- pęczek koperku
- pół pęczka pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- 3 pełne łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie pysznego pstrąga krok po kroku
W małej, szklanej miseczce wymieszaj szklankę wina z octem, pełną łyżką oliwy, drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przygotuj duże szklane naczynie i włóż do niego umyte i osuszone pstrągi, następnie zalej ryby przygotowaną marynatą. Owiń naczynie folią spożywczą i odstaw do zamarynowania na minimum 4 godziny. Posiekaj zieleninę i wymieszaj z rozmąconym jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i obtocz ryby w jajku i bułce tartej. Smaż ryby do rumianego koloru i podawaj z plastrami świeżej cytryny. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Aromatyczny pstrąg z grilla. Podaj go w tej marynacie, będzie delikatny
Grillowanie to jedno z najpopularniejszych sposobów przygotowania pysznych dań w letnie dni. Jeśli jesteś miłośnikiem ryb, pstrąg z grilla jest doskonałym wyborem.
Grillowany pstrąg jakiego nie znałaś!
Grillowany pstrąg to danie, które z pewnością zachwyci niejednego smakosza. To idealna propozycja na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. W tym artykule przedstawiamy przepis na grillowanego pstrąga oraz porady, jak go podawać, aby zachwycić swoich gości.
Oto przepis dziadka na pstrąga z piekarnika. Dosłownie "niebo w gębie"!
Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych ryb, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie pstrąga jest pieczenie go w piekarniku.