Canva
Gotujesz kapustę z grzybami? Przestań tak robić, bo w ten sposób popsujesz wigilijny farsz...
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowujesz farsz do pierogów, krokietów lub uszek na Wigilię? Czy wiesz, jaka jest bardzo ważna zasada podczas przyrządzania kapusty z grzybami? Absolutnie nie powinno się ich razem gotować. Dlaczego?
Reklama
Dlaczego nie można gotować kapusty z grzybami?
- Po pierwsze sok z kapusty jest kwaśny, więc utrudnia gotowanie innych produktów.
- Po drugie grzyby gotowane zbyt długo mogą wpłynąć na smak i kolor kapusty.
- Do tego marnuje się woda od grzybów, którą spokojnie można wykorzystać do innej potrawy
Twarde grzyby
Jeśli będzie gotować grzyby bezpośrednio z kapustą, pozostaną twarde. Ewentualnie zmiękną, jeśli będziesz dłużej gotować. Niepotrzebnie wydłuży to proce świątecznego gotowania.
Gotowanie kapusty z grzybami — marnuje się woda z grzybów
Jeśli namoczysz lub pogotujesz grzyby osobno, spokojnie możesz wykorzystać wodę po tym procesie, w innym daniu.
Reklama
Na przykład grzybowej albo czerwonym barszczu.
Nieciekawy kolor kapusty i jej gorzki smak
Kapusta pod wpływem gotowania z grzybami brzydko ciemnieje, zyskuje też dość nieprzyjemny, gorzkawy smak.
Canva
Gotowanie kapusty z grzybami — a co jeśli jest rodzinny przepis?
Jeśli masz sprawdzoną rodzinną recepturę na gotowanie kapusty z grzybami i wiesz, że zawsze wychodzi, nic nie zmieniaj.
Reklama
Jeśli jednak to Twój pierwszy wigilijny farsz, lepiej nie eksperymentuj.
Do czego przyda się połączenie leśnych grzybów z kapustą i grzybami?
Możesz zrobić następujące dania:
- kapustę z grzybami
- farsz do pierogów
- farsz do uszek
- farsz do pasztecików
- farsz do krokietów
Jak przygotować farsz idealny?
- Namocz grzyby.
- Kapustę zalej wrzątkiem i gotuj pd przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie.
- Odsącz grzyby z wody, przesmaż na patelni z cebulką.
- Połącz kapustę z grzybami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Gołąbki z młodej kapusty: TEN trik zaoszczędzi Ci dużo czasu!
Jeśli szukasz przepisu na smaczne i zdrowe danie, które sprawi, że cała rodzina będzie zadowolona, to gołąbki z młodej kapusty na pewno Cię nie zawiodą. To jedno z ulubionych dań polskiej kuchni, które idealnie sprawdza się na obiad, ale również na kolację czy imprezę ze znajomymi.
Aksamitny krem z leśnych grzybów. Z lanymi kluseczkami smakuje wybornie
Każdy ma swoje ulubione miejsca, w których można znaleźć najlepsze gatunki. Prawdziwe wyzwanie zaczyna się dopiero w kuchni: wszystkie zebrane okazy trzeba bowiem odpowiednio przygotować, przerobić albo osuszyć. Warto także już wcześniej przemyśleć, jakie dania przygotujemy z wykorzystaniem zebranych grzybów. Sprawdzają się idealnie zarówno w daniach mięsnych, jak i zupach. Krem z leśnych grzybów to zupa idealna na świąteczny obiad.
Przebojowe i pyszne tagliatelle grzybowe. Włosi byliby dumni!
Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, jest również najbardziej rozpoznawalna. Nie ma chyba osoby, która chociaż raz nie skosztowała pizzy, spaghetti albo risotto. W Italii dominują produkty naturalne i zdrowe - znajdziemy tam więc dużo świeżych warzyw, ziół, oryginalną oliwę z oliwek oraz oczywiście będące podstawą żywienia makarony. Podobno nigdzie indziej na świecie nie występuje tak wiele rodzajów makaronu.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl