Canva
Gotujesz kapustę z grzybami? Przestań tak robić, bo w ten sposób popsujesz wigilijny farsz...
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowujesz farsz do pierogów, krokietów lub uszek na Wigilię? Czy wiesz, jaka jest bardzo ważna zasada podczas przyrządzania kapusty z grzybami? Absolutnie nie powinno się ich razem gotować. Dlaczego?
Reklama
Dlaczego nie można gotować kapusty z grzybami?
- Po pierwsze sok z kapusty jest kwaśny, więc utrudnia gotowanie innych produktów.
- Po drugie grzyby gotowane zbyt długo mogą wpłynąć na smak i kolor kapusty.
- Do tego marnuje się woda od grzybów, którą spokojnie można wykorzystać do innej potrawy
Twarde grzyby
Jeśli będzie gotować grzyby bezpośrednio z kapustą, pozostaną twarde. Ewentualnie zmiękną, jeśli będziesz dłużej gotować. Niepotrzebnie wydłuży to proce świątecznego gotowania.
Gotowanie kapusty z grzybami — marnuje się woda z grzybów
Jeśli namoczysz lub pogotujesz grzyby osobno, spokojnie możesz wykorzystać wodę po tym procesie, w innym daniu.
Reklama
Na przykład grzybowej albo czerwonym barszczu.
Nieciekawy kolor kapusty i jej gorzki smak
Kapusta pod wpływem gotowania z grzybami brzydko ciemnieje, zyskuje też dość nieprzyjemny, gorzkawy smak.
Canva
Gotowanie kapusty z grzybami — a co jeśli jest rodzinny przepis?
Jeśli masz sprawdzoną rodzinną recepturę na gotowanie kapusty z grzybami i wiesz, że zawsze wychodzi, nic nie zmieniaj.
Reklama
Jeśli jednak to Twój pierwszy wigilijny farsz, lepiej nie eksperymentuj.
Do czego przyda się połączenie leśnych grzybów z kapustą i grzybami?
Możesz zrobić następujące dania:
- kapustę z grzybami
- farsz do pierogów
- farsz do uszek
- farsz do pasztecików
- farsz do krokietów
Jak przygotować farsz idealny?
- Namocz grzyby.
- Kapustę zalej wrzątkiem i gotuj pd przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie.
- Odsącz grzyby z wody, przesmaż na patelni z cebulką.
- Połącz kapustę z grzybami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Boczniaki - smażone smakują najlepiej!
Czy kiedykolwiek próbowałaś boczniaków smażonych? To pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, są popularne ze względu na swój unikalny smak i konsystencję. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażone boczniaki, podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Flaczki z boczniaków - dla miłośników zdrowego jedzenia
Szukasz smacznego przepisu na wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych flaków? Flaczki z boczniaków są doskonałym rozwiązaniem! Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, to pyszne i zdrowe grzyby, które świetnie nadają się do różnych potraw. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i warzywami, tworzą wyjątkowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa.
Pyszna kiszona kapusta. Babcia zdradziła mi sekretny przepis
Kiszona kapusta to nie tylko popularne danie w polskiej kuchni, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Dzięki fermentacji mlecznokwasowej, kiszona kapusta jest bogata w probiotyki, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Oto sekretny przepis od babci na wyjątkowo smaczną kiszoną kapustę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl