Canva
Gotujesz kapustę z grzybami? Przestań tak robić, bo w ten sposób popsujesz wigilijny farsz...
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowujesz farsz do pierogów, krokietów lub uszek na Wigilię? Czy wiesz, jaka jest bardzo ważna zasada podczas przyrządzania kapusty z grzybami? Absolutnie nie powinno się ich razem gotować. Dlaczego?
Reklama
Dlaczego nie można gotować kapusty z grzybami?
- Po pierwsze sok z kapusty jest kwaśny, więc utrudnia gotowanie innych produktów.
- Po drugie grzyby gotowane zbyt długo mogą wpłynąć na smak i kolor kapusty.
- Do tego marnuje się woda od grzybów, którą spokojnie można wykorzystać do innej potrawy
Twarde grzyby
Jeśli będzie gotować grzyby bezpośrednio z kapustą, pozostaną twarde. Ewentualnie zmiękną, jeśli będziesz dłużej gotować. Niepotrzebnie wydłuży to proce świątecznego gotowania.
Gotowanie kapusty z grzybami — marnuje się woda z grzybów
Jeśli namoczysz lub pogotujesz grzyby osobno, spokojnie możesz wykorzystać wodę po tym procesie, w innym daniu.
Reklama
Na przykład grzybowej albo czerwonym barszczu.
Nieciekawy kolor kapusty i jej gorzki smak
Kapusta pod wpływem gotowania z grzybami brzydko ciemnieje, zyskuje też dość nieprzyjemny, gorzkawy smak.
Canva
Gotowanie kapusty z grzybami — a co jeśli jest rodzinny przepis?
Jeśli masz sprawdzoną rodzinną recepturę na gotowanie kapusty z grzybami i wiesz, że zawsze wychodzi, nic nie zmieniaj.
Reklama
Jeśli jednak to Twój pierwszy wigilijny farsz, lepiej nie eksperymentuj.
Do czego przyda się połączenie leśnych grzybów z kapustą i grzybami?
Możesz zrobić następujące dania:
- kapustę z grzybami
- farsz do pierogów
- farsz do uszek
- farsz do pasztecików
- farsz do krokietów
Jak przygotować farsz idealny?
- Namocz grzyby.
- Kapustę zalej wrzątkiem i gotuj pd przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie.
- Odsącz grzyby z wody, przesmaż na patelni z cebulką.
- Połącz kapustę z grzybami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Bigos ze śliwkami suszonymi - przepis na tradycyjne danie polski
Bigos ze śliwkami suszonymi to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ten smaczny i sycący bigos jest idealny na zimowe dni i doskonale komponuje się z kiszoną kapustą, wędzonymi żeberek i słodkimi suszonymi śliwkami. Przygotowanie tego dania może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje wysiłki.
Grzyby w ciąży - czy są bezpieczne?
Jednym z często zadawanych pytań przez kobiety w ciąży jest, czy mogą jeść grzyby. Odpowiedź jest pozytywna - grzyby w ciąży są dozwolone i mogą być nawet polecane jako zdrowy składnik diety. Jednak istnieje pewien warunek, który należy spełnić, aby spożywanie grzybów było bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl