Wegański sernik z awokado zrobisz w 30 minut. Oto przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sernik bez pieczenia - tylko z awokado!
Ten przepis na sernik awokado urzecze z pewnością tych, którzy lubią słodkości, ale unikają ze względów zdrowotnych cukru, czy nabiału. Sernik jest bardzo delikatny i ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Jeśli uwielbiacie pastę z awokado, to ten przepis po prostu musicie poznać.
Do przygotowania spodu sernika potrzebujemy:
- 1 szklanka pestek ze słonecznika
- 5 łyżki oleju - najlepiej kokosowego
- garść orzeszków
- kilka kropelek aromatu z migdałów
- 200 g śliwek (ulubione)
Masa sernikowa powstanie z:
- 4 duże awokado
- 400 g tofu
- pół szklanki erytrolu
- 2 cytrynki
- 200 ml oleju kokosowego
- 1 łyżka matcha herbata
- aromat cytrynowy
- sól do smaku
Na głęboką patelnię wysypujemy pestki, orzechy i wszystko prażymy, aż stanie się złote. Łączymy te składniki ze śliwkami i olejem za pomocą malaksera. Masę na spód ciasto wykładamy na blaszkę - 26 cm.
Czas na przygotowanie masy sernikowej. Na początku wyciskamy sok z cytryny. Do blendera wkładamy tofu, awokado, sok cytrynowy, rozpuszczony olej, herbatę matcha, aromat, sól. Wszystko mieszamy na bardzo intensywną masę.
Na spód z pestek dyni wykładamy masę sernikową. Ciasto najlepiej schłodzić przez minimum 12 godzin i podawać z pokruszonymi orzechami.