Sernik z ricotty
Canva.com

Uwielbiasz puszysty sernik? Zrób go z pysznego, włoskiego serka ricotta!

Ciasto serowe z ricotty jest po prostu pyszne! Dzielimy się z wami świetnym pomysłem na lekki i puszysty deser do kawy prosto z Włoch.
Reklama

Pyszny sernik z ricotty

Sernik z ricotty
Canva.com

Słowo ricotta o oznacza „ponownie ugotowane”. Ten ser jest wytwarzany z serwatki, która jest wodnistą częścią mleka, która oddziela się od twarogu po podgrzaniu mleka. Proces ten nazywa się koagulacją.

Kiedy robisz ricottę, najpierw podgrzewasz serwatkę, aż osiągnie temperaturę około 100 stopni Celsjusza. Serwatka zaczyna oddzielać się od twarogu i staje się stanem prawie płynnym. Serwatka jest następnie odsączana i odcedzana, pozostawiając kremowy ser, który można wykorzystać w wielu przepisach.

Reklama

Do przygotowania sernika potrzebujemy:

  • 40 g masła
  • 90 g cukru
  • skórkę z cytryny
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 250 g serka ricotta
  • 40 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 jajka średniej wielkości
  • ]1/4 grubej soli
  • 100 g owoców sezonowych

Przygotowanie ciasta z ricotty krok po kroku

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  4. W osobnej misce mieszamy cukier ze skórką cytrynową oraz kardamonem.
  5. Ubijamy masło i dodajemy do puszystej masy wymieszany cukier.
  6. Dalej dodajemy żółtka oraz serek ricotta i ubijamy na puszystą oraz gładką masę.
  7. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ciasto przez 50 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama