Wegańskie ciasta. Tym zastąpisz jajka w przepisie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mleko można zastąpić napojem roślinnym, a masło roślinną margaryną, ale czym zastąpić jajko w cieście, by uzyskać pożądaną konsystencję i by ciasto nie straciło na swojej formie, smaku i ogólnej jakości?
Zamiennik jajek: siemię lniane
Wbrew pozorom alternatyw dla jajek jest całkiem sporo, choć trzeba korzystać z nich sprytnie, bo nie każda z tych alternatyw sprawdzi się w każdym przepisie. Do zdecydowanej większości wypieków pasuje coś nietypowego, bo siemię lniane. To właśnie ono jest wykorzystywane przez wegan chyba najczęściej, bo po połączeniu z wodą zmienia się w przyjemnego gluta, który strukturą przypomina właśnie lejące surowe białko jaja, czyli dokładnie to, co powinno trafić do ciasta. Jeżeli w przepisie występuje jedno jajko, do masy należy dodać półtorej łyżki siemienia lnianego, zalewając je trzema łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszając.
A czym zastąpić jajko w diecie, jeżeli nie ma się siemienia lnianego?
W przypadku przygotowywania różnych ciast lub ciasteczek można też spróbować sięgnąć po jednego średnio dojrzałego banana. Zmiażdżony widelcem na papkę całkowicie zmieni strukturę wypieku i pozwoli mu pięknie urosnąć, a także złączy ze sobą pozostałe użyte w nim składniki. Podobnie działa mus jabłkowy, ale by uzyskać ten sam efekt, należy użyć go nieco więcej, bo mniej więcej pół większej szklanki. Jeżeli natomiast ciasto ma mieć czekoladowy smak, można spróbować zastosować w nim dojrzałe awokado, wcześniej łącząc je właśnie z kakao i odrobiną słodzika.
Istnieje całe mnóstwo sprawdzonych patentów na to, by przygotować przepyszne ciasta wegańskie. Nawet jajko da się zastąpić w przepisach wieloma produktami, takimi jak banan, jabłkowy mus, zaparzone siemię lniane czy nawet dojrzałe awokado.