Wegańskie lody kokosowe z nutą limonki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wegańskie lody z mleka roślinnego
Lody z mleka roślinnego przebojem wkroczyły do świata naszych deserów. Są lekkie, orzeźwiające, często o konsystencji granity i są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych lodów z dodatkiem jajek i śmietanki. Wegańskie lody posmakują nie tylko zwolennikom kuchni wegan. Możemy podać je w czasie przyjęcia grillowego lub letniego obiadu. Sprawdzą się także na imprezach dla dzieci.
Wegańskie lody kokosowe z limonką — potrzebne składniki:
1 duża puszka pełnotłustego mleka kokosowego
¼ szklanki białego cukru
¼ szklanki wody
1 szklanka wiórków kokosowych
½ limonki — sok i skórka
sos czekoladowy lub świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania lodów z mleczka kokosowego
Biały cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy wodę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 do 3 minut, aby powstał lekki syrop.
Mleko kokosowe wlewamy do blendera kielichowego, wsypujemy wiórki kokosowe i krótko blendujemy.
Zblendowane mleko kokosowe i wiórki wlewamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Dolewamy gorący syrop z cukru i wody. Wszystko dokładnie mieszamy.
Masę kokosową doprawiamy sokiem z limonki i startą skórką.
Pojemnik z lodami wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy ok. 2 godziny. Co pół godziny mieszamy masę kokosową.
Wegańskie lody kokosowe z limonką podajemy ze świeżymi owocami, listkami mięty lub polewą czekoladową.