Grillowana pierś z kurczaka  na talerzu.
Canva

Pierś z kurczaka na grilla - 4 genialne marynaty

Delikatne, idealnie doprawione mięso z grilla? Oczywiście! Wystarczy użyć tylko odpowiedniej marynaty. Sprawdź, jak najlepiej przygotować kurczaka na grilla. Zobacz, jakie marynaty najlepiej sprawdzą się do filetów. Do niektórych z nich wystarczy użyć tylko paru składników. Wypróbuj te przepisy i zostań prawdziwym mistrzem grilla!
Reklama

Marynowana pierś z kurczaka z grilla

Pamiętaj, że mięso musi zostać zamarynowane wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Ile czasu przeznaczyć na marynowanie? Od 30 minut, do kilkunastu godzin. Najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej.

A z czym podawać grillowaną pierś? Idealna będzie do sałatki lub pieczywa.

Marynaty podane w poniższych przepisach możesz wykorzystać też, jeśli chcesz upiec kurczaka.

Grillowana pierś z kurczaka, na talerzu. Obok mięsa jest sałata i cytryna.
Canva

Jak przygotować mięso i jak je później grillować?

Kurczaka musisz najpierw dokładnie umyć, a potem porządnie wysuszyć. Następnie pokrój mięso na grube plastry, ponakłuwaj widelcem i dokładnie obtocz w marynacie.

Reklama

Kolejny krok to schowanie kurczaka do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mięso grillować później po 10 minut z każdej strony.

Marynata z pesto

Tu spokojnie możesz skorzystać z kupnego pesto. Wtedy do marynaty potrzebujesz dać jedynie zmiażdżony ząbek czosnku. Jeśli nie dysponujesz gotowym pesto, wykonaj je samodzielnie.

  • 4 łyżki oleju
  • 2 garście bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Liście bazylii należy zblendować z pozostałymi składnikami.

Marynata miodowo-musztardowa

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Czosnek należy przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Reklama

Marynata jogurtowa

  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
Grillowana pierś z kurczaka podana razem z warzywami  i kaszą.
Canva

Marynata keczupowo-majonezowa

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Ząbek czosnku należy przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama