Wiele osób popełnia ten BŁĄD przy smażeniu jajek. Nigdy tak nie rób
Do przeczytania w ok. 2 min.
To jest absolutnie zakazane!
Obracanie jajka przy smażeniu jest absolutnie zakazane, bo w ten sposób momentalnie traci się płynność żółtka, które po podgrzaniu z jednej strony jest w stanie błyskawicznie przysmażyć się z drugiej. Zanim jednak dojdzie się do tego etapu, na kuchence należy umieścić dobrej jakości patelnię z nieprzywierającym dnem i rozgrzać ją na średnim ogniu wraz z niewielką ilością wybranego tłuszczu (najlepiej sprawdzą się masło, masło klarowane albo oliwa z oliwek).
Gdy patelnia będzie nagrzana, a tłuszcz zacznie delikatnie na niej skwierczeć, wbić na jej powierzchnię jedno, maksymalnie dwa lub trzy jajka, tak by białka się ze sobą nie stykały. Podczas smażenia należy bacznie kontrolować poziom wysmażenia białka. Oczywiście nawet jajka sadzone są przygotowywane w różnoraki sposób, jednakże standardowo, w najbardziej klasycznym wariancie, smaży się je wyłącznie z jednej strony przez jakieś kilka minut (bez przykrycia), aż białko się zetnie, a żółtko będzie dalej płynne. Już w czasie obróbki jajko sadzone można doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a po ścięciu białka przełożyć je na talerz i od razu brać się do jedzenia.
Jak podawać sadzone jajka?
W wielu krajach smażone jajka sadzone najczęściej są jedzone na śniadanie. Na talerzu można je podać wraz ze świeżym pieczywem, plasterkami bekonu i np. kawałkami pomidora posypanego zieloną cebulką dymką lub szczypiorkiem. Same jajka można polać ketchupem lub ostrym sosem albo raz jeszcze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.