Marmurkowe jajka na Wielkanoc - przystawka, której się nie oprzesz [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Samo wykonanie jajek jest banalnie proste, oparte o naturalne składniki i patenty znane już za czasów naszych prababek. Żadnej chemii, proste składniki, które znajdą się w szufladzie z przyprawami każdej polskiej gospodyni domowej. Wykonanie przepisu zajmuje sporo czasu, jednak jest to wysiłek w pełni opłacalny. Efekt bowiem będzie fenomenalny.
Składniki na marmurkowe jajka
- 10 dużych jajek z wolnego wybiegu
- 3 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren kolendry
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonu
- pół świeżego chilli
- 2 pełne łyżki sherry
- pół gwiazdki anyżu
- ćwierć szklanki ciemnego sosu sojowego
- pełna łyżka stołowa soli
Przygotowanie marmurkowych jajek na Wielkanoc
Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Przygotuj duży garnek i ułóż w nim jajka. Wlej zimną wodę do poziomu zakrycia wszystkich jaj i gotuj przez kwadrans. Po upływie czasu przełóż jajka do wodnej kąpieli lodowej, aby przestygły. Następnie za pomocą trzonka nożyka delikatnie i ostrożnie potłucz skorupkę każdego z ugotowanych jajek, ale nie zdejmuj jej.
Najlepszy efekt zyskują jajka, których skorupki były dokładnie i równomiernie obtłuczone, ponieważ daje to dużo miejsca na wniknięcie barwników. Odłóż potłuczone jajka z powrotem do garnka. Do garnka wlej porcję sherry, wsyp wszystkie przyprawy i dodaj sos sojowy.
Włącz duży ogień i doprowadź do wrzenia, następnie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne pół godziny. Po upływie czasu zdejmij garnek z ognia i odstaw w suche i chłodne miejsce na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia delikatnie obierz skorupki. Jajka najlepiej prezentują się podane w całości lub przekrojone we wzdłużne połówki. Idealnie pasują do nich pikantne dodatki i sosy. Jeżeli jajka wyjdą zbyt słone, warto wymoczyć je przez godzinę w zimnej wodzie. Smacznego!