Jajka na Wielkanoc
Canva.com

Marmurkowe jajka na Wielkanoc - przystawka, której się nie oprzesz [PRZEPIS]

Przepis na przepiękne i niezwykle zjawiskowe jajka z marmurkowym wzorkiem, gotowe do zjedzenia. Stanowią wyjątkowy i niecodzienny element wielkanocnego stołu, który zachwyci wszystkich gości zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym.
Reklama

Samo wykonanie jajek jest banalnie proste, oparte o naturalne składniki i patenty znane już za czasów naszych prababek. Żadnej chemii, proste składniki, które znajdą się w szufladzie z przyprawami każdej polskiej gospodyni domowej. Wykonanie przepisu zajmuje sporo czasu, jednak jest to wysiłek w pełni opłacalny. Efekt bowiem będzie fenomenalny.

Składniki na marmurkowe jajka

  • 10 dużych jajek z wolnego wybiegu
  • 3 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren kolendry
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • pół świeżego chilli
  • 2 pełne łyżki sherry
  • pół gwiazdki anyżu
  • ćwierć szklanki ciemnego sosu sojowego
  • pełna łyżka stołowa soli

Przygotowanie marmurkowych jajek na Wielkanoc

Jajka na Wielkanoc w koszyczku
Canva.com

Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Przygotuj duży garnek i ułóż w nim jajka. Wlej zimną wodę do poziomu zakrycia wszystkich jaj i gotuj przez kwadrans. Po upływie czasu przełóż jajka do wodnej kąpieli lodowej, aby przestygły. Następnie za pomocą trzonka nożyka delikatnie i ostrożnie potłucz skorupkę każdego z ugotowanych jajek, ale nie zdejmuj jej.

Reklama

Najlepszy efekt zyskują jajka, których skorupki były dokładnie i równomiernie obtłuczone, ponieważ daje to dużo miejsca na wniknięcie barwników. Odłóż potłuczone jajka z powrotem do garnka. Do garnka wlej porcję sherry, wsyp wszystkie przyprawy i dodaj sos sojowy.

Włącz duży ogień i doprowadź do wrzenia, następnie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne pół godziny. Po upływie czasu zdejmij garnek z ognia i odstaw w suche i chłodne miejsce na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia delikatnie obierz skorupki. Jajka najlepiej prezentują się podane w całości lub przekrojone we wzdłużne połówki. Idealnie pasują do nich pikantne dodatki i sosy. Jeżeli jajka wyjdą zbyt słone, warto wymoczyć je przez godzinę w zimnej wodzie. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama