Wielkanocny sernik bez pieczenia z kajmakiem na herbatnikowym spodzie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na wielkanocny sernik bez pieczenia
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią niesamowite ilości jedzenia, które trudno zjeść, a co dopiero przygotować. Nieodłącznym elementem świąt wielkiej nocy jest oczywiście sernik, który można upichcić na wiele ciekawych sposobów, jednak nasz dzisiejszy przepis jest naprawdę zaskakujący.
Zobacz jak zrobić wielkanocny sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem w towarzystwie najbliższych!
Składniki na spód ciasta
- 250 g maślanych herbatników
- 100 g daktyli
- 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu
- 200 g masła
- 100 ml mleka
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 saszetki budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 200 g masy kajmakowej
- orzechy włoskie
Sernik na zimno z masą kajmakową – przygotowanie krok po kroku
Proces przygotowania dzielimy na dwa etapy. Pierwszy polega na zrobieniu spodu z herbatników, natomiast drugi koncentruje się na najważniejszym elemencie, czyli masie serowej. Do dzieła!
Spód z herbatników
- Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 20 minut. Następnie wyjmij je z wody i przełóż do większej miski.
- Herbatniki skrusz do sypkiej konsystencji przy pomocy blendera i przesyp do namoczonych daktyli.
- Dodaj roztopione w kąpieli wodnej masło oraz kakao i wszystko dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę równomiernie rozłóż w tortownicy dokładnie ją ubijając.
Masa na sernik
- W dużym garnku rozpuść masło. Zdejmij naczynie z palnika, dodaj twaróg, cukier puder oraz jajka i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy serowej. Budynie waniliowe rozpuść w letnim mleku.
- Garnek z masą serową podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszając drewnianą łyżką, dodaj do niej mleko z rozpuszczonymi budyniami. Zawartość mieszaj do momentu zgęstnienia budyniu.
- Zgęstniałą masę zdejmij z ognia i po lekkim przestygnięciu zalej nią tortownicę wyłożoną herbatnikowym spodem.
- Na wierzchu rozprowadź masę kajmakową, a na koniec przyprósz ją posiekanymi orzechami włoskimi.
Sernik za zimno jest gotowy do spożycia, lecz jego konsystencja jest najlepsza po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.