Wigilijne inspiracje - karp w mniej klasycznej odsłonie. Nafaszeruj go pieczarkami!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pysznego karpia
- 1 średni karp o wadze około 1.5 kg
- 300 g świeżych pieczarek
- średnia cebula
- pół szklanki dobrego, białego, wytrawnego wina
- 150 ml oliwy z oliwek
- pełna łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 pełne łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie faszerowanego karpia krok po kroku
Karpia odpowiednio przygotuj, umyj, oczyść, usuń łuski i ości. Przygotowaną rybę przypraw solą i pieprzem. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj, pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki.
Rozgrzej patelnię z połową porcji oliwy i wrzuć posiekaną cebulą i smaż do zeszklenia, następnie dodaj suszone pomidory i pieczarki. Smaż, aż z grzybów odparuje cały powstały płyn. Dopraw farsz solą i pieprzem, przemieszaj i odstaw do ostudzenia.
Wymieszaj farsz ze świeżymi ziołami i nafaszeruj obficie rybę. Zepnij brzuch karpia wykałaczkami i przełóż na papier do pieczenia, polej rybę pozostałą oliwą i porcją wina. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw karpia na około 40-50 minut. Rybę pokrój w dzwonka i podaj na ciepło z plastrami świeżej cytryny. Smacznego!