Canva

Wigilijny hit z PRL-u. Śledzie po japońsku — przystawka do zrobienia w ostatniej chwili

Obłędne wigilijne danie, którego przygotowanie zajmie mało czasu. Jeśli nie znasz jeszcze śledzi po japońsku, to gorąco polecamy ten przepis. To przepyszna przystawka, której bazą są gotowane jajka, majonez i śledzie.

Co jest ważne w wigilijnych śledziach po japońsku?

Koniecznie kup dobry majonez. To od ma wpływ na smak całego dania, niestety może je też zepsuć.

Składniki na śledzie po japońsku

  • 3 filety śledziowe (z oleju)
  • 3 jajka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki groszku
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,25 cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki lub koperek do ozdoby
Canva

Śledzie po japońsku — przepis krok po kroku

  1. Jajka włóż do wody, kiedy pojawią się bąbelki, gotuj 8 minut.
  2. Wyjmij jajka z wrzątku, ostudź, obierz i przekrój na pół.
  3. Śledzie porządnie umyj, następnie osusz.
  4. Odcedź kukurydzę i groszek.
  5. Ogórki pokrój w drobną kostkę
  6. Kukurydzę wymieszaj z groszkiem i ogórkami kiszonymi.
  7. Posiekaj cebulę i wymieszaj z resztą warzyw.
  8. Śledzie przekrój na pół (wzdłuż).
  9. Kukurydzę z groszkiem i cebulą wymieszaj razem z odrobiną majonezu.
  10. Owiń śledzie wokół połówek jajek i umieć na dość płaskiej sałatce.
  11. Dookoła rozłóż śledzi z jajkiem, rozłóż sałatkę.
  12. Śledzie z jajkiem udekoruj majonezem.
  13. Na wierzch połóż natkę pietruszki lub koperek.

Czy ten przepis można modyfikować?

Oczywiście. Możesz zrezygnować z kukurydzy lub całkowicie zmodyfikować sałatkę, w której będą znajdować się śledzie. Ważne, żeby coś "trzymało" ruloniki z ryb i jajek.

Niektórzy używają samych ogórków kiszonych z cebulką.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł