Canva.com

Włosi uwielbiają tę zupę. Podaj ją z aromatyczną bazylią i kulkami mozzarelli

Krem pomidorowy z mascarpone i bazylią to pomysł na aromatyczną zupę rodem z Włoch, która zachwyca smakiem i konsystencją. Może być jednym z dwóch dań obiadowych albo stanowić lekką kolację. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Składniki na pyszną zupę krem z pomidorów
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Pół szklanki listków bazylii
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania kremowej zupy pomidorowej

Canva.com
  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej oliwę na rondlu z grubym dnem i smaż cebulę z czosnkiem aż nabiorą rumianego koloru.
  2. Pomidory oraz passatę dodaj do rondla. Dopraw całość ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wlej bulion i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Warzywa muszą gotować się pod przykryciem przez pół godziny, aby całkiem zmięknąć. Kiedy to nastąpi, można dodać serek mascarpone i całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Zupa powinna mieć jednolitą, kremową konsystencję.
  4. Krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł