Włoskie kluseczki z ziołowym pesto. Przepis z odrobiną słońca Italii
Do przeczytania w ok. 2 min.
W kuchni włoskiej odpowiednikiem kopytek są gnocchi, małe kluseczki przygotowywane z mąki ziemniaczanej. Można je jeść jako dodatek lub pełne danie obiadowe, na przykład wykorzystując sos lub gulasz.
Gnocchi już od wielu lat są prawdziwym przebojem nie tylko w Italii, ale również w całej Europie: znają i lubią je wszyscy. Chociaż można przyrządzić je samodzielnie, to jednak jest to zajęcie czasochłonne. I właśnie dlatego na potrzeby niniejszego przepisu, wykorzystamy gotowe mrożone gnocchi, które można nabyć w każdym sklepie. Kupując je, warto zwrócić uwagę na skład produktu w myśl zasady: im mniej składników, tym zdrowsze danie.
Jak podać gnocchi?
Gnocchi warto mieć zawsze w zamrażarce bo dzięki temu możemy bardzo szybko przygotować pyszny i niedrogi posiłek. W tej wersji kluseczki podamy z dodatkiem ziołowego pesto, a zatem kolejnym tradycyjnym daniem włoskiej kuchni.
Składniki na włoskie gnocchi
Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: pęczek rukoli, pęczek czosnku niedźwiedziego, dwie torebki mrożonych kluseczek gnocchi, dwie gałązki szałwii, dwa ząbki czosnku, cztery łyżki pestek słonecznika, 50 g twardego żółtego sera, 100 ml oliwy oraz sól.
Przygotowanie włoskich kluseczek z pesto
- Przygotowanie potrawy zaczynamy od zrumienienia pestek słonecznika na suchej patelni, co chwilę mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Zioła opłukujemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i grubo kroimy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Część sera odkładamy do posypania, zaś resztę wraz z czosnkiem, ziołami i pestkami słonecznika wrzucamy do malaksera i miksujemy, wlewając oliwę. Doprawiamy do smaku solą.
- Gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z ziołowym pesto. Posypujemy startym serem. Smacznego!