Sałatka z zielonych pomidorów - ten przepis nie ma sobie równych.
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów
Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów jest bardzo prosty.
- 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów, umytych i pokrojonych w cienkie plastry
- 3 cebule, pokrojone w cienkie plastry
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
Do garnka należy wlać wodę, ocet i dodać cukier oraz przyprawy. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. W osobnym naczyniu umieścić pokrojone pomidory i cebulę, dodać sól i dokładnie wymieszać.
Pozostawić na około godzinę, aby puściły sok. Następnie odcisnąć nadmiar soku z pomidorów i cebuli i przełożyć do wyparzonego słoika. Wlać płynną zalewę octową i szczelnie zamknąć słoik. Sałatkę przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce, przez około 2-3 dni przed podaniem.
Samo zdrowie
Sałatka z zielonych pomidorów to bogate źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy K i potasu. Witamina C jest niezbędna do utrzymania dobrego zdrowia skóry i układu odpornościowego, podczas gdy witamina K jest ważna dla zdrowia kości.
Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi i funkcjonowaniu mięśni.
Ze względu na swoje właściwości odchudzające, sałatka z zielonych pomidorów może również pomóc w utracie wagi. Zielone pomidory są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.