Canva.com
Gnocchi alla sorrentina, czyli kluseczki ze słonecznej Italii. Odkryj przepis!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kuchnia włoska jest wyjątkowa. Jednym z naszych ulubionych dań, które chętnie podajemy także gościom, którzy nie lubią mięsa są pyszne kluseczki - gnocchi alla sorrentina z Kampanii. Dziś podzielimy się z wami tym pysznym przepisem!
Reklama
Składniki na pyszne gnocchi
Canva.com
Dziś przedstawiamy kolejny przepis z włoskiej kuchni. Gnocci alla sorentina to wyjątkowo smaczne danie, które wprost zaskakuje połączeniem aromatycznego sosu z pomidorów, mozzarelli, parmezanu, bazylii. Delikatne, włoskie kluseczki mają również ciekawy smak, więc w tej formie zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Gnocchi po neapolitańsku natomiast zawierają pyszny sos ragu.
Do przygotowania gnocchi alla sorrentina potrzebujemy:
- 1 opakowanie gnocchi
- 1 kg pomidorów - najlepiej dojrzałych
- 1 opakowanie mozzarelli w kulce
- 30 g parmezanu - najlepiej startego
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Jak zrobić kluseczki z Kampanii?
Canva.com
- Gnocchi można kupić już gotowe w sklepie lub zagnieść samodzielnie.
- Na początku pomidory parzymy w gorącej wodzie, studzimy i obieramy ze skórki.
- Z pomidorów wyjmujemy miąższ i kroimy w kosteczkę.
- Gotujemy gnocchi przez 30 minut i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Do dużego garnka wlewamy olej i dodajemy czosnek.
- Dorzucamy pomidory i dusimy wszystko przez 10 minut. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Gnocchi odcedzamy i łączymy z sosem oraz parmezanem i mozzarellą. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Danie pieczemy w piekarniku przez 25 minut.
- Gotowe gnocchi posypujemy parmezanem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Ciasteczka Amaretti: Migdałowy raj odkryty!
Ciasteczka Amaretti to pyszne włoskie delicje, które są znane na całym świecie ze swojego intensywnego smaku migdałowego i chrupiącej konsystencji. W tym artykule podzielimy się przepisem na te wyjątkowe ciasteczka oraz kilkoma poradami i ciekawostkami na temat ich historii i popularności.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl