Z dodatkiem tych owoców stworzysz najlepszy deser. Malinowa chmurka jest bezkonkurencyjna!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na malinową chmurkę
- Na kruche ciasto będą nam potrzebne: szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół opakowania cukru wanilinowego, ćwierć szklanki cukru pudru, 100 g zimnego masła, trzy żółtka.
- Na galaretkę będą potrzebne: litr wody, trzy opakowania gotowej galaretki malinowej i pół kilograma malin (mogą być mrożone albo świeże).
- Do przygotowania bezy wykorzystamy: trzy białka, szklankę drobnego cukru, łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz płatki migdałów.
- Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne: pół litra schłodzonej śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone oraz pół szklanki cukru pudru.
Przygotowanie pysznego ciasta
Przygotowujemy galaretkę: w garnku zagotowujemy litr wody, odstawiamy z ognia, wsypujemy zawartość torebek z galaretką i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wsypujemy maliny, całość mieszamy i odstawiamy aż do czasu, kiedy galaretka zacznie tężeć.
Teraz czas na kruche ciasto: mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem. Dodajemy drobno posiekane zimne masło, rozdrabniamy aż do momentu, kiedy z ciasta powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i łączymy całość. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Białka do bezy ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, wsypujemy po łyżeczce cukier. Później wsypujemy też skrobię ziemniaczaną i ponownie dokładnie miksujemy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy bezy z formy razem z papierem.
Tę samą formę ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim cały spód. Przy użyciu widelca robimy dziurki w cieście i wkładamy na kwadrans do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy również kwadrans. Ciasto studzimy, pozostawiając je w formie. Na spód wykładamy galaretkę z malinami.
Na koniec przygotowujemy krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone wkładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier puder i ubijamy przez trzy minuty: najpierw na małych obrotach, co chwilę je zwiększając.
Gotowy krem (gęsty i sztywny) przekładamy na galaretkę i przykrywamy bezami. Ciasto wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Smacznego!