Canva.com

Za suchy, za kwaśny, nie pachnie świeżo... Biały twarożek najlepiej zrobić samodzielnie. Jak?

Kupowanie twarogu bywa nie łatwe, szczególnie wtedy, kiedy mamy ogromną ochotę na pyszne śniadanie z białym serem w roli głównej. Dlatego też warto zrobić go samemu. Zdradzamy nasz sekret.

Wówczas będzie miał doskonały smak, a do tego gwarancję świeżości i naturalności. Jego walorem jest to, że dzięki swojemu delikatnemu smakowi doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy go zjeść na słodko, na ostro, na ciepło i na zimno.

Pyszny twarożek w 3 krokach

Canva.com
  • Krok pierwszy – potrzebujemy 2 litrów mleka krowiego 3,2%, sok wyciśnięty z 1 cytryny i ½ łyżeczki soli. Podgrzejmy mleko do temperatury 90-95 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, mleko osiąga taką temperaturę, kiedy jego powierzchnia w całości pokryta jest bąbelkami. Wtedy wyłączmy gaz.
  • Krok drugi – do mleka dodajmy sok z cytryny, wymieszajmy i odstawmy je na pół godziny. W tym czasie mleko skwaśnieje i zmieni się w zsiadłe mleko. Sito wyłóżmy gazą i przelejmy przez nie mleko. Odstawmy na pół godziny. Następnie do masy dodajmy sól (możemy też wsypać ulubione przyprawy, na przykład czarnuszkę, kminek) i wymieszajmy.
  • Krok trzeci – cedzak wyłóżmy płócienną ściereczką. Przełóżmy do niej masę serową, a następnie bardzo dokładnie odciśnijmy z nadmiaru płynu. Zwińmy bardzo ciasno, włóżmy do miseczki i przyciśnijmy czymś ciężkim od góry. Wstawmy do lodówki na 12 godzin.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł