Kotlety po japońsku
Canva.com

Dodaj tę przyprawę do schabu. Mięso będzie kruche i... orientalne

Jeśli masz już dość typowych kotletów schabowych, to koniecznie spróbuj naszej propozycji na schab z japońską przyprawą. To będzie orientalna podróż smaków!
Reklama

Do przygotowania tej japońskiej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na mięso: 1 kg (1000 g) schabu wieprzowego środkowego, 1 i ½ łyżeczki startego świeżego imbiru, panierka panko, 2 duże jajka, olej do głębokiego smażenia;
  • na marynatę – 4 łyżki przyprawy mirin, 4 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego;
  • na sos – ½ szklanki pikantnego ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, ¼ szklanki sosu Worcestershire, 1 łyżeczka cukru pudru.

Jak zrobić kotlety schabowe po japońsku w sosie tonkatsu?

Kotlety po japońsku
Canva.com

Przygotowanie – na początek mięso wieprzowe pokrójmy na 10 cienkich plastrów. Każdy rozbijmy tłuczkiem. Wymieszajmy składniki marynaty, dodajmy imbir. Kotlety posmarujmy przygotowaną marynatą, przykryjmy folią i wstawmy do lodówki na 3 godziny. Jajka roztrzepmy trzepaczką. Kotlety wyjmijmy pół godziny przed smażeniem z lodówki. Dwukrotnie panierujmy je w rozmąconych jajkach i panko. Usmażmy na głębokim oleju, na przykład w woku. Składniki sosu przełóżmy do słoika. Zakręćmy go i wymieszajmy, energicznie potrząsając.

Reklama

Wylejmy na patelnię, podgrzejmy na małym ogniu. Podawajmy z pokrojonymi kotletami.

Co to jest mirin?

Mirin to przyprawa japońska dostępna obecnie od 10 zł/150 ml. Przygotowuje się ją na bazie ryżowego wina. Nadaje mięsom słodki, winno-octowy smak. Jeśli nie mamy mirinu, wówczas zamarynujmy mięso w 1 łyżce octu balsamicznego wymieszanego z 2 łyżkami słodkiego białego wina.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama