Czy ciasto na knedle musi być z ziemniaków? Inny składnik sprawi, że knedle będą boskie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na knedle serowe z morelami
500 g świeżych moreli
500 g tłustego twarogu na sernik (mielonego w maszynce lub z pudełka)
2 jajka
5 łyżek kaszy manny
1 szklanka mąki
6 łyżek cukru
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli
Cynamonowa bułeczka z masłem do posypania
6 łyżek masła
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Jak zrobić serowe knedle z morelami na słodko?
Morele myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki, jednocześnie usuwając pestki.
Oddzielamy żółtka od białek.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.
Teraz stopniowo do masy dodajemy ser, mąkę oraz kaszę mannę i wszystko mieszamy do połączenia składników.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z ciastem serowym.
Ciasto na knedle chwilę wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy je na 15 minut.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałeczek, który następnie kroimy na porcje. W dłoniach formujemy z nich krążki, w których muszą zmieścić się połówki moreli. Owoce muszą być dokładnie otoczone ciastem. Knedle układamy na lnianej ściereczce lub desce oprószonej mąką.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzątek solimy.
Knedelki serowe wrzucamy do wrzącej wod. Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotujemy je 5 do 6 minut.
Przygotowujemy bułeczkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tarą, cukier i cynamon. Chwilę smażymy. Trzeba uważać, żeby bułka się nie przypaliła.
Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy posypane tartą bułeczką smażoną z cukrem i cynamonem na maśle.