Knedle serowe z morelami podane z listkami świeżej mięty
Pixabay.com

Czy ciasto na knedle musi być z ziemniaków? Inny składnik sprawi, że knedle będą boskie

Delikatne, mięciutkie knedle są w naszym zasięgu. Wystarczy, aby ciasto na knedle przygotować z tym dodatkiem, a nasze kluseczki mogą konkurować z tymi, które gotuje babcia. Do tego aromatyczne morele i obłędna posypka z bułeczki z cynamonem. Prawdziwe niebo na talerzu!
Reklama

Składniki na knedle serowe z morelami

  • 500 g świeżych moreli

  • 500 g tłustego twarogu na sernik (mielonego w maszynce lub z pudełka)

  • 2 jajka

  • 5 łyżek kaszy manny

  • 1 szklanka mąki

  • 6 łyżek cukru

  • 1 łyżka miękkiego masła

  • szczypta soli

Surowe knedle  morelami oraz świeże owoce do przygotowania knedli
Pixabay.com

Cynamonowa bułeczka z masłem do posypania

  • 6 łyżek masła

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

Jak zrobić serowe knedle z morelami na słodko?

  1. Morele myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki, jednocześnie usuwając pestki.

  2. Oddzielamy żółtka od białek.

  3. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. 

  4. Teraz stopniowo do masy dodajemy ser, mąkę oraz kaszę mannę i wszystko mieszamy do połączenia składników.

  5. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z ciastem serowym. 

  6. Ciasto na knedle chwilę wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy je na 15 minut.

  7. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałeczek, który następnie kroimy na porcje. W dłoniach formujemy z nich krążki, w których muszą zmieścić się połówki moreli. Owoce muszą być dokładnie otoczone ciastem. Knedle układamy na lnianej ściereczce lub desce oprószonej mąką.

  8. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzątek solimy. 

  9. Knedelki serowe wrzucamy do wrzącej wod. Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotujemy je 5 do 6 minut.

  10. Przygotowujemy bułeczkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tarą, cukier i cynamon. Chwilę smażymy. Trzeba uważać, żeby bułka się nie przypaliła.

  11. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy posypane tartą bułeczką smażoną z cukrem i cynamonem na maśle.

Ugotowane knedle serowe z morelami i pachnącą posypką
Pixabay.com
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama