Wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i tymiankiem nałożony na kromkę domowego chleba
Canva.com

Wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i tymiankiem. Prosta i pyszna pasta śniadaniowa

Twarożek to świetna propozycja na rodzinne śniadanie. Zdrowy, pożywny i pyszny. Wiosną szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem świeżych ziół, rzodkiewki i ogórka. Młode warzywa, zioła i biały ser to kompozycja idealna.
Reklama

Wiosenny klasyk śniadaniowy — twarożek i nowalijki

Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem to danie, które znamy i kochamy. Chętnie jedzą go maluchy i dorośli, a wielu z nas kojarzy się właśnie ze smakiem dzieciństwa. Podany z razowym chlebem lub domowymi bułeczkami smakuje po prostu obłędnie. Równocześnie takie wartościowe śniadanie zapewnia nam dobry początek dnia — dostarcza białka i energii niezbędnych do sprawnego funkcjonowania organizmu przez cały dzień. 

Biały ser i szczypiorek ułożone na białym półmisku
Canva.com

Twarożek ze szczypiorkiem i tymiankiem — potrzebne składniki i wykonanie

  • 200 g twarogu,

  • 5-6 rzodkiewek,

  • ½ ogórka wężowego,

  • mały pęczek szczypiorku,

  • 2 gałązki świeżego tymianku,

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,

  • 1 ząbek czosnku,

  • szczypta pieprzu ziołowego,

  • sól i szczypta cukru do smaku.

Reklama

Twaróg przecieramy przez sitko lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki lub drobną kostkę — według własnego uznania. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do twarogu. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy listki tymianku oddzielone od gałązek. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, cukrem i ziołowym pieprzem.

Wiosenne śniadanie możemy zaczynać!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama