Canva

Idealny zakwas na wielkanocny żurek? Potrzebujesz konkretnej mąki

Zakwas na wielkanocny żurek spokojnie możesz przygotować w domu. Zupa przygotowana na takim domowym zakwasie wyjdzie przepyszna. Koniecznie sprawdź, co będzie Ci potrzebne. Ważna jest mąka, którą użyjesz.

Zakwas na wielkanocny żurek — jaka mąka będzie najlepsza?

Najlepsza będzie mąka żytnia 2000. Możesz też użyć innej żytniej mąki, jednak im większy numer w jej nazwie, tym zakwas będzie mocniejszy. Żurek wyjdzie bardziej kwaśny i ostry.

Czy musisz kupować mąkę, na której jest napisane "mąka do zakwasu"? Oczywiście, że nie, wystarczy, że kupisz zwykłą żytnią, z podanym wcześniej numerem. Żurek na Wielkanoc na pewno wyjdzie przepyszny na takim zakwasie.

Składniki na zakwas

  • 4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren angielskiego ziela

Co jeszcze będzie potrzebne na wielkanocny zakwas?

  • słoik
  • ściereczka (albo gaza)
  • drewniana łyżka

Zakwas na wielkanocny żurek — przepis

  1. Mąkę przesyp do słoika.
  2. Wlej wodę do mąki.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie
  4. Rozgnieć lekko ząbki czosnku.
  5. Czosnek, ziele angielskie dodaj do mąki i wody.
  6. Znowu wszystko wymieszaj.
  7. Przykryj słoik ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce.
  8. Codziennie mieszaj zakwas.
  9. Zakwas będzie się tworzyć przez 3-5 dni, kiedy będzie gotowy, schowaj go do lodówki.

Teraz możesz szykować już z niego żurek.

Canva

Jak przyspieszyć przygotowywanie zakwasu?

Możesz dodać do niego trochę soku z kiszonych ogórków lub zakwasu na chleb.

Jak długo może stać zakwas na wielkanocny żurek?

Sam czysty zaczyn na zakwas może stać bardzo długo. Jednak gotowy zakwas można przechowywać w lodówce tylko dwa tygodnie.

Trzeba też zawsze sprawdzić przed użyciem, czy się nie zepsuł i nie zaczął brzydko pachnieć.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł