Canva.com
Pieczarki do klasycznej "pomidorówki"? Ta zupa nabierze nowego smaku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Klasyczna pomidorowa nie musi być nudna. Jeśli nie chcecie znów jeść zupy z ryżem lub makaronem, to warto spróbować tej propozycji z pieczarkami oraz pulpecikami .
Reklama
Składniki na zupę pomidorową z pieczarkami
Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:- na zupę – 1600 ml bulionu warzywnego, 500-525 g pieczarek, po 1 papryce żółtej i czerwonej, 1 duża cebula, 6 średnich ziemniaków, 400 g pomidorów bez skórki z puszki, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, po 1 łyżeczce majeranku i papryki słodkiej, sól, mielony pieprz czarny, olej rzepakowy;
- na pulpety – 500-525 g mięsa mielonego, 1 duże jajko, 1 średni ząbek czosnku, 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego, po ½ łyżeczki pieprzu i soli, 3 łyżki bułki tartej, mąka pszenna.
Jak ugotować pyszną zupę pomidorową?
Canva.com
- Przygotowanie – mięso na pulpety wymieszajmy z jajkiem, wcześniej przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i bułką tartą.
- Wyrabiajmy masę, formując z niej pulpeciki i obtoczmy je w mące. Włóżmy je do wrzącego buliony warzywnego i gotujmy około 10-11 minut.
- Pulpety wyłówmy, przełóżmy do drugiego garnka.
- Znów obrane i opłukane ziemniaki pokrójmy w 2-centymetrową kostkę. Włóżmy je do bulionu po pulpetach i gotujmy do miękkości.
- Następnie na patelni rozgrzejmy olej i podsmażajmy osobno: posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę papryki (żółta i czerwona) oraz pokrojone na plasterki pieczarki.
- Przełóżmy je do garnka z pulpetami razem z ziemniakami i bulionem. Dodajmy pomidory i koncentrat pomidorowy.
- Całość gotujmy około 34-37 minut. Pod koniec zupę doprawmy majerankiem, mieloną papryką, solą i mielonym pieprzem czarnym.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tradycyjna pomidorowa na ostro? Dodaj curry i papryczkę chili
Zupa pomidorowa należy do polskich klasyków. Według sondaży uwielbia ją znaczna część społeczeństwa, a dla lwiej części jest ona jedną z ukochanych potraw. Tak samo, jak w przypadku żurku czy bigosu, zupa pomidorowa ma mnóstwo wersji, a każdy robi ją nieco inaczej. Poniżej znajduje się przepis na pikantną zupę pomidorową z makaronem, która jest idealna na jesienne i zimowe dni.
Aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów. Podaj ją z kulkami mozzarelli
Klasyczna pomidorowa to świetny sposób na sprawdzony polski obiad. Jednak zupa przygotowana ze świeżych pomidorów smakuje inaczej niż ta przygotowywana tylko przy wykorzystaniu koncentratu pomidorowego. Wiele osób wspomina smaki dzieciństwa i chętnie do nich wraca - ta zupa jest przykładem właśnie takiej potrawy, kuchni naszych mam czy babć.
Takiej zupy pomidorowej jeszcze nie jadłaś. Kluczowy jest jeden pikantny składnik
Zupę pomidorową w klasycznym wydaniu zna każdy - zwykle podawana z makaronem lub kluseczkami jest jednym z najchętniej przyrządzanych polskich zup. W wielu domach popularne jest przygotowywanie pomidorówki na niedzielnym rosole. Warto jednak nieco zmodyfikować tradycyjny przepis, włączając nowe składniki i przyrządzając tę zupę w sposób bardziej wyrazisty i aromatyczny.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl