Zapomniałaś kupić masła, a masz upiec ciasto? Tym możesz je zastąpić
Do przeczytania w ok. 2 min.
Druga opcja zdaje się rozsądniejsza, zwłaszcza jeśli zapomnianym produktem okazało się masło, bo wystarczy, że dowiemy się, czym zastąpić masło w cieście, a już nigdy nie będzie go nam brakować.
Masło śmiało można zastąpić rozmaitymi innymi tłuszczami.
W przypadku gdy jest ono używane do przygotowania ciasta, chodzi po prostu o to, by wydobyć z niego tłuszcz, który jest nośnikiem smaku, a przy okazji zapewnia wypiekowi właściwą kremową i bardziej zbitą konsystencję. Niekoniecznie musi to być jednak tradycyjny tłuszcz wykonany z krowiego mleka. Jeżeli nie mamy masła, śmiało sięgnijmy po jego zamienniki, kryjące się pod postacią chociażby roślinnej margaryny (najlepsza będzie ta wzbogacona witaminą D) albo dowolnym miksem, wykonanym z mieszanki masła i oleju roślinnego.
Smalec także powinien się sprawdzić.
Dawniej to właśnie smalec trafiał do większości domowych wypieków, więc jeśli lubimy takie tradycyjne rozwiązania, możemy spróbować go użyć, a nóż widelec odkryjemy znakomity patent na wydobycie jeszcze ciekawszego smaku i aromatu. Ponadto bardzo dobre zamienniki masła to również płynne oleje roślinne. Weganie i wegetarianie w swoich wypiekach często wykorzystują olej kokosowy, jednakże jeśli sami chcemy to zrobić, pamiętajmy o tym, by przed wprowadzeniem go do masy koniecznie go podgrzać, albowiem w standardowej swojej formie jest on dość twardy.
Weźmy sobie poniższe porady do serca, bo nigdy nie wiemy, kiedy zdołają nam się one przydać. Teraz wiemy już natomiast, czym zastąpić masło w cieście i jesteśmy w stanie całkowicie się bez niego obejść.