Czy można zastąpić masło smacznie i zdrowo? Oto 4 dobre pomysły!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masło to produkt mleczny wytwarzany z tłuszczu i białka mleka. Jest popularnym składnikiem wielu przepisów, a jego smak i konsystencja sprawiają, że jest pożądanym dodatkiem do tostów i innych chlebów. Masło zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które są związane z chorobami serca. Masło jest pokarmem wysokotłuszczowym i jak każdy pokarm wysokotłuszczowy powinno być spożywane z umiarem. Jeśli martwisz się o swój poziom cholesterolu, porozmawiaj z lekarzem o tym, czy masło jest dla Ciebie odpowiednie. Warto także skorzystać z kilku zdrowszych alternatyw, np. masła orzechowego, hummusu, awokado oraz pasty warzywnej.
Zdrowa pasta z warzyw - wybierz ulubione i zmiksuj
Pasty można stosować jako zdrową przyprawę do kanapek i wrapów. Są dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Mają też mało kalorii i tłuszczu. Większość past warzywnych jest robiona z pomidorów, ale możesz je znaleźć z wielu innych warzyw, takich jak marchew, groszek czy fasola. Pasty warzywne mogą pomóc Ci w osiągnięciu zalecanego dziennego spożycia warzyw. Dietetycy zalecają, żeby dorośli spożywali co najmniej cztery porcje warzyw dziennie. Dodanie do swojej diety porcji pasty warzywnej może pomóc w osiągnięciu tego celu.
Hummus jest idealny do kanapek i warzyw na surowo
Hummus to pyszne i zdrowe jedzenie, które ma wiele zalet. Zawiera dużo białka i błonnika, ma mało kalorii i tłuszczu oraz jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Hummus jest też dobrym źródłem antyoksydantów i ma właściwości przeciwzapalne.
Tradycyjny hummus to pyszny i zdrowy dip lub smarowidło, które robi się z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny.
Jest to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie i coraz bardziej popularna w świecie zachodnim. Hummus można jeść z chlebem, warzywami, krakersami lub chipsami. Jest też doskonałym dipem do kurczaka, ryby lub jagnięciny.
Słodko-słone masło orzechowe
Masło orzechowe to pożywny pokarm, zawierający białko, witaminy i minerały. Jest dobrym źródłem niacyny, witaminy E i witaminy B6. Masło orzechowe jest pokarmem wysokoenergetycznym i wykazano, że pomaga utrzymać wagę. Masło orzechowe podaje się jako smarowidło na chlebie, tostach lub krakersach, a także do robienia kanapek (zwłaszcza kanapki z masłem orzechowym i galaretką).
Pyszna pasta z awokado
Pasta z awokado to gęsta, zielona pasta wytwarzana z awokado. Używa się jej jako pasty lub przyprawy i jest częstym składnikiem kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Pasta z awokado zawiera dużo tłuszczu i kalorii, ale jest też dobrym źródłem błonnika i witamin.