Złogi w jelitach – jak się z nimi rozprawić?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Złogi w jelitach to częsty problem u tych osób, których dieta bazuje na przetworzonych produktach pozbawionych błonnika. Brak aktywności fizycznej, nadmiar alkoholu i słodzonych napojów gazowanych – oto kolejne czynniki, które mają fatalny wpływ na kondycję naszych jelit.
A dlaczego złogi w jelitach są tak niebezpieczne?
Bo ich skutkiem są takie problemy, jak zgaga, nudności i zmęczenie. Złogi kałowe są też przyczyną problemów z zaburzeniami trawienia, bólów brzucha oraz spadku odporności. Im więcej złogów z jelitach, tym gorsze samopoczucie raz wygląd.
Jak zatem pozbyć się złogów? To proste!
Aby złogi w jelitach nie stały się przyczyną problemów, warto zadbać o swoją dietę. Bardzo ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody każdego dnia oraz sięganie po produkty będące dobrym źródłem błonnika. Co warto jeść? Produkty z pełnych ziaren zbóż, świeże owoce oraz warzywa. Orzechy włoskie, kasze i płatki owsiane – oto kolejne składniki diety, dzięki której zaparcia i złogi kałowe przestaną być dla nas problemem.
Na stan przewodu pokarmowego ogromny wpływ ma również regularne zasiadanie do posiłków oraz dzielenie ich na większą ilość mniejszych porcji. Warto też zrezygnować z potraw grillowanych i smażonych, a zastąpić je daniami duszonymi, pieczonymi lub gotowanymi. Taka prosta zmiana korzystnie wpłynie na cały przewód pokarmowy i sprawi, że jego oczyszczenie stanie się znacznie prostszym zadaniem.