Zobacz jak zrobić 3 błyskawiczne sosy do makaronu!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Makaron z sosem — pyszny i sycący
Makaron to świetny pomysł na obiad albo kolację. Można przyrządzić go na różne sposoby, więc nigdy się nie znudzi. Nadaje się do jedzenia zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem.
Makaron z sosem pomidorowym i z bazylią
To bardzo proste danie. Można je przygotować zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z takich z puszki, czy passaty. Najlepiej skorzystać z tego, co ma się pod ręką. Poniższy sos jest wegetariański (może być też wegański, jeśli pominie się ser, lub zastąpi go bezmlecznym produktem).
Potrzebne składniki:
- 0,5 paczki makaronu
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 0,5 cebuli
- 1 garść suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- 1 garść świeżej bazylii
- tarty ser
- olej do smażenia
Ugotować makaron, a jednocześnie przygotowywać sos. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli — wlać passatę, wymieszać. Dorzucić suszone pomidory (opcjonalnie). Dodać przyprawy. Przez praskę przecisnąć czosnek (nie trzeba go wcześniej obierać) i dodać do sosu.
Dusić jakieś 5 minut. Gotowe!
Ugotowany makaron polać sosem. Posypać wszystko serem i udekorować liśćmi bazylii.
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym
Klasyczne danie przypominające dzieciństwo. Nie jest to propozycja, którą powinno się serwować codziennie, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi.
Potrzebne będą:
- 0,5 paczki makaronu
- 0,5 pora
- 4 parówki
- 1 butelka passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
Na początku trzeba zacząć gotować makaron. W tym samym czasie należy pokroić pora na cienkie plasterki. Również na plasterki pokroić parówki. Przesmażyć pora, kiedy się zeszkli dodać parówki. W momencie, kiedy się zarumienią — dolać passatę i wsypać przyprawy. Chwilę wszystko poddusić.
Kiedy makaron się ugotuje, można go połączyć z sosem i wymieszać.
Makaron w stylu carbonara
Ten przepis wymaga ciut więcej wysiłku niż pozostałe, ale nadal jest prosty i szybki w wykonaniu.
Nie potrzeba za to do niego dużo składników:
- 0,5 paczki makaronu
- kilka plasterków szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- tarty żółty ser
Ugotować makaron. W międzyczasie pokroić szynkę w kostkę. Ząbków czosnku nie obierać, ale przecisnąć je przez praskę. Natkę pietruszki posiekać. Jajko rozbić do miseczki i rozbełtać.
Kiedy makaron będzie gotowy, przesmażyć szynkę na patelni, dorzucić do niej natkę pietruszki i czosnek. Od razu, kiedy rozejdzie się zapach czosnku, na patelnię wrzucić makaron, dodać sól i pieprz. Wyłączyć gaz i przemieszać wszystko. Wylać jajko na makaron i znowu zamieszać tak, żeby całkowicie się nim pokrył.
Rozłożyć makaron na talerze i posypać tartym serem.