Dodaj pieczarki do rosołu - ten smak Cię zaskoczy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Rosół — prosta zupa, długie gotowanie
Rosół robi się banalnie prosto, jedyny minus polega na tym, że trzeba przeznaczyć więcej czasu na jego ugotowanie. To nie jest danie, które przygotuje się w 5 minut. Efekty są jednak tego warte!
Rosół z pieczarkami — potrzebne składniki
Prawda jest taka, że w takim rosole jedyną nowością są pieczarki, reszta składników może być taka jak zwykle. Każdy dom ma swoją tradycję gotowania tej zupy i można się jej trzymać.
Poniżej znajduje się lista składników, które potrzebne będą do tego, konkretnego przepisu:
- 2 udka z kurczaka
- 2 garście pieczarek
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 natki z pietruszki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- 0,5 selera
- sól
- pieprz w ziarenkach
- ziele angielskie
- masło klarowane lub olej
Jak dokładnie przygotować rosół z pieczarkami?
Włożyć mięso do garnka i nalać wody, włączyć gaz. Pilnować, żeby ogień nie był zbyt duży. Kiedy na wierzchu pojawią się szumowiny, należy zebrać je i wyrzucić. W razie konieczności czynność powtórzyć.
Kiedy mięso nie będzie już surowe, należy obrać marchewkę, seler i korzeń pietruszki, a następnie umyć. Wyjąć mięso, włożyć do garnka warzywa. Pieczarki umyć (nie obierać!) i poprzekrawać na pół. Jedną z cebuli obrać i posiekać. Pieczarki razem z pokrojoną cebulą podsmażyć na patelni na maśle klarowanym.
Drugą cebulę (nieobraną) opalić nad ogniem, aż sczernieje. Pieczarki, cebule, przyprawy i jedną natkę pietruszki dodać do garnka. Gotować na małym ogniu przez minimum godzinę.
Gotowy rosół odcedzić. Najlepiej podawać go z makaronem, pieczarkami i posypany posiekaną drugą natką z pietruszki. Smaczny będzie też z lanymi kluskami.
Pieczarkowa zupa krem
Ten rosół spokojnie można przerobić na zupę krem. Wystarczy zmiksować go pieczarkami, marchewką, pietruszką i selerem, a potem zabielić śmietaną.