Włoszczyzna na rosół z pieczarkami, w garnku z wodą.
Canva

Dodaj pieczarki do rosołu - ten smak Cię zaskoczy!

Czasem wystarczy jeden składnik, żeby danie nabrało zupełnie nowego charakteru. Tak jest w tym przypadku. Jedna drobna zmiana, dodanie pieczarek, sprawia, że smak rosołu nabiera prawdziwej głębi. Taką zupę robi się banalnie prosto, jednak pieczarki sprawiają, że smakuje wyjątkowo i jest jedyna w swoim rodzaju.
Reklama

Rosół — prosta zupa, długie gotowanie

Rosół robi się banalnie prosto, jedyny minus polega na tym, że trzeba przeznaczyć więcej czasu na jego ugotowanie. To nie jest danie, które przygotuje się w 5 minut. Efekty są jednak tego warte!

Włoszczyzna i pieczarki na rosół w koszyku.
Canva

Rosół z pieczarkami — potrzebne składniki

Prawda jest taka, że w takim rosole jedyną nowością są pieczarki, reszta składników może być taka jak zwykle. Każdy dom ma swoją tradycję gotowania tej zupy i można się jej trzymać.

Poniżej znajduje się lista składników, które potrzebne będą do tego, konkretnego przepisu:

Reklama
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 garście pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 natki z pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 0,5 selera
  • sól
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • masło klarowane lub olej

Jak dokładnie przygotować rosół z pieczarkami?

Włożyć mięso do garnka i nalać wody, włączyć gaz. Pilnować, żeby ogień nie był zbyt duży. Kiedy na wierzchu pojawią się szumowiny, należy zebrać je i wyrzucić. W razie konieczności czynność powtórzyć.

Kiedy mięso nie będzie już surowe, należy obrać marchewkę, seler i korzeń pietruszki, a następnie umyć. Wyjąć mięso, włożyć do garnka warzywa. Pieczarki umyć (nie obierać!) i poprzekrawać na pół. Jedną z cebuli obrać i posiekać. Pieczarki razem z pokrojoną cebulą podsmażyć na patelni na maśle klarowanym.

Reklama

Drugą cebulę (nieobraną) opalić nad ogniem, aż sczernieje. Pieczarki, cebule, przyprawy i jedną natkę pietruszki dodać do garnka. Gotować na małym ogniu przez minimum godzinę.

Gotowy rosół odcedzić. Najlepiej podawać go z makaronem, pieczarkami i posypany posiekaną drugą natką z pietruszki. Smaczny będzie też z lanymi kluskami.

Rosół pieczarkowy w dwóch miseczkach.
Canva

Pieczarkowa zupa krem

Ten rosół spokojnie można przerobić na zupę krem. Wystarczy zmiksować go pieczarkami, marchewką, pietruszką i selerem, a potem zabielić śmietaną.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama