Zrób w ten sposób domowy makaron. Babcia będzie dumna!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na domowy makaron
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Przed rozpoczęciem przygotowania makaronu przygotuj odpowiednie miejsce do pracy. Dobrze jest mieć duży stół lub czystą powierzchnię kuchenną, na której będziesz wyrabiać ciasto i wałkować makaron.
Jak zrobić makaron z przepisu babci?
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. W środku utwórz zagłębienie, do którego wbij jajka. Dodaj również oliwę z oliwek. Za pomocą widelca delikatnie roztrzep jajka, a następnie stopniowo łącz je z mąką, mieszając cały czas. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zacznij wyrabiać ciasto rękami.
Wyrabiaj ciasto przez około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę wody, łyżkę naraz, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Jeśli natomiast jest zbyt klejące się, posyp odrobiną mąki.
Pozostaw ciasto do odpoczynku przez około 30 minut, aby składniki się połączyły i ciasto stało się bardziej elastyczne.
Po odpoczynku ciasta możemy przystąpić do wałkowania i krojenia makaronu. Rozgrzej wałek do makaronu i stolnicę. Podziel kulkę ciasta na mniejsze części i rozwałkuj je na cienkie płaty. Następnie możesz użyć noża lub specjalnego wałka do krojenia makaronu na dowolny kształt, na przykład tagliatelle, spaghetti czy fettuccine.
Ile gotować domowy makaron?
Gotowanie czasu makaronu zależy od jego grubości. Świeży makaron gotuje się znacznie szybciej niż ten kupiony w sklepie. Wystarczy wrzucić makaron do osolonego wrzątku i gotować przez około 2-4 minuty, aż będzie al dente.