Canva.com

Zupa cytrynowa na jesień i zimę. Rozgrzewająca i niebanalna

Rozgrzewająca zupa cytrynowa to świetna propozycja dla entuzjastów nietypowych smaków, która wcale nie wymaga od kucharza trudno dostępnych składników. Jej dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowania, a więc jest idealnym rozwiązaniem, kiedy znajomi nagle zapowiedzieli się z wizytą, a my chcemy przygotować dla nich coś, czego długo nie zapomną.

Składniki na zupę cytrynową

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 cytryny
  • 2 szalotki lub białe cebule
  • puszka zielonego groszku
  • puszka fasolki szparagowej
  • mleko kokosowe w puszce
  • śmietana 18% (3 łyżki)
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • kurkuma
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 kostki rosołowe
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie rozgrzewającej zupy krok po kroku

Canva.com

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 l bulionu. Myjemy mięso kurczaka, kroimy je w kostkę i dodajemy do bulionu. Podczas gdy mięso się gotuje, możemy sparzyć cytryny, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć z nich sok. Zarówno skórkę, jak i sok dodajemy do naszego wywaru. Następnie wzbogacamy smak pastą curry, a kiedy się rozpuści, możemy dodać mleko kokosowe i śmietanę.

Mleko zapewni zupie orientalny smak, a śmietana aksamitną konsystencję. Doprawienie zupy to kwestia smaku, ale biały pieprz, odrobina soli i kurkuma, która pięknie pokoloruje naszą zupę na żółto, sprawdzą się idealnie. Na koniec dodajemy groszek i fasolkę, żeby finalnie otrzymać piękny żółty krem z zielonymi dodatkami dla kontrastu. Jeśli Twoi znajomi to kulinarni esteci, warto podać zupę w miseczkach i przyozdobić ją plasterkiem cytryny, na którym można położyć kawałek ostrej papryczki chili. Efekt dla zmysłów gwarantowany!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł