Zupa cytrynowa na jesień i zimę. Rozgrzewająca i niebanalna
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na zupę cytrynową
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 cytryny
- 2 szalotki lub białe cebule
- puszka zielonego groszku
- puszka fasolki szparagowej
- mleko kokosowe w puszce
- śmietana 18% (3 łyżki)
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- kurkuma
- 3 łyżki oliwy
- 2 kostki rosołowe
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie rozgrzewającej zupy krok po kroku
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 l bulionu. Myjemy mięso kurczaka, kroimy je w kostkę i dodajemy do bulionu. Podczas gdy mięso się gotuje, możemy sparzyć cytryny, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć z nich sok. Zarówno skórkę, jak i sok dodajemy do naszego wywaru. Następnie wzbogacamy smak pastą curry, a kiedy się rozpuści, możemy dodać mleko kokosowe i śmietanę.
Mleko zapewni zupie orientalny smak, a śmietana aksamitną konsystencję. Doprawienie zupy to kwestia smaku, ale biały pieprz, odrobina soli i kurkuma, która pięknie pokoloruje naszą zupę na żółto, sprawdzą się idealnie. Na koniec dodajemy groszek i fasolkę, żeby finalnie otrzymać piękny żółty krem z zielonymi dodatkami dla kontrastu. Jeśli Twoi znajomi to kulinarni esteci, warto podać zupę w miseczkach i przyozdobić ją plasterkiem cytryny, na którym można położyć kawałek ostrej papryczki chili. Efekt dla zmysłów gwarantowany!