Zupa serowa z makaronem i porem.
Canva

Dodajesz to tej zupy makaron? Zacznij!

Szukasz przepisu na prostą sycącą zupę? Spróbuj przygotować to danie! Jest PRZEPYSZNE! Przygotowanie jest banalne, nie potrzebujesz dużo czasu. A smak? Aksamitny, głęboki, aromatyczny! Koniecznie wypróbuj! No i oczywiście, nie zapomnij o makaronie.
Reklama

Zupa serowa z makaronem

Ser i makaron... Chyba nie ma lepszego połączenia! To danie możesz przygotować błyskawicznie, jeśli masz gotowy bulion w domu.

Spokojnie możesz użyć też zwykłej kostki rosołowej.

Zupa serowa z makaronem — składniki

W błyskawicznej wersji tego dania korzystasz po prostu z serków topionych. Jeśli jednak masz więcej czasu i chęci na przygotowanie czegoś specjalnego, możesz użyć różnych gatunków sera, zetrzeć go na tarce i rozpuścić w gorącym mleku

  • 1,5 litra bulionu
  • 1 marchewka
  • 2,5 pora
  • 3 łyżki śmietany do zupy
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 serki topione
  • 0,5 paczki makaronu
  • 1 garść koperku lub garść natki pietruszki
Zupa serowa w misce, posypana koperkiem.
Canva

Zupa serowa z makaronem — przepis

  1. Marchewkę umyj, osusz, obierz, pokrój w plasterki.
  2. Pora umyj, wysusz i tez pokrój w plasterki.
  3. Wrzuć warzywa do bulionu i gotuj przez maksymalnie 25 minut.
  4. Osobno, w odrobinie gorącej wody rozpuść serki topione. Dodaj je do zupy.
  5. Połącz resztę zupy z mąką i śmietaną rozrobioną w wodzie.
  6. Pora na przyprawy, sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa.
  7. Makaron ugotuj w gorącej, solonej wodzie. Musi być miękki. Odcedź go i zostaw osobno.
  8. Posiekaj koperek (lub natkę pietruszki)
  9. Zupę połącz z makronem.
  10. Posyp zupę serową wybraną zieleniną.

Zupa serowa — z czym jeszcze można ją podawać?

Jeśli nie masz w domu makaronu albo nie odpowiada Ci to połączenie, możesz dodać do zupy grzanek czosnkowych. Jak się je robi?

  • Wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą z oliwek.
  • Pokrój stare pieczywo w kostkę i natrzyj oliwą z czosnkiem.
  • Piecz w 180 stopniach w piekarniku, aż grzanki się zarumienią. (Możesz je też ewentualnie usmażyć).

Zamiast grzanek sprawdzą się też gotowane ziemniaki lub po prostu kawałek chleba do zagryzania zupy.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama