Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Wigilijny przepis babci "do grzybowej nie używaj zwykłego masła"
Do przeczytania w ok. 2 min.
Są smaki, których się nie zapomina. Jednym z nich, jest smak wigilijnej zupy grzybowej babci. Od razu przed oczami pojawiają się wspomnienia ze Świąt. Czy wiesz, jak przygotować to danie krok po kroku? Zobacz koniecznie!
Zupa grzybowa wigilijna babci — nie smaż na zwykłym maśle!
Zamiast zwykłego, użyj masła klarowanego. Jest znacznie zdrowsze do smażenia. Zupa grzybowa wyjdzie przepyszna!
Jakie grzyby sprawdzą się w zupie?
Zimą oczywiście ciężko o świeże grzyby leśne, więc zostają suszone i mrożone. Zarówno jedne, jak i drugie świetnie sprawdzą się w tej zupie.
Zupa grzybowa wigilijna babci — potrzebne składniki
- 100 g suszonych grzybów
- 1 litr buliony warzywnego
- 1,5 cebuli
- masło klarowane
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
- śmietana do zup i sosów
Canva
Przepis na zupę grzybową — krok po kroku
- Grzyby suszone namocz na całą noc.
- Cebulę poszatkuj.
- Marchewkę obierz i pokrój.
- Rozgrzej masło klarowane na patelni. Zeszklij cebulę i przesmaż marchewkę.
- Dodaj posiekany czosnek.
- Kiedy rozejdzie się zapach czosnku, zalej wszystko bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut.
- Dodaj grzyby i gotuj kolejne 15 minut.
- Dopraw zupę solą, białym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Gotuj kolejne 5 minut.
- Dopraw śmietaną.
Jak podawać zupę grzybową wigilijną babci?
Możesz nie zabielać jej wcześniej śmietaną, tylko chętnym położyć niewielki biały kleks na talerzu.
Taka zupa jest smaczna z grubym makaronem.
Nie dawaj zupy grzybowej małym dzieciom!
Do 12 roku życia dzieci nie powinny jeść grzybów leśnych. O ile nie planujesz zupy z pieczarek, nie dawaj im jej jeść! W przypadku zatrucia konsekwencje będą opłakane!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!