Canva

Wigilijny przepis babci "do grzybowej nie używaj zwykłego masła"

Są smaki, których się nie zapomina. Jednym z nich, jest smak wigilijnej zupy grzybowej babci. Od razu przed oczami pojawiają się wspomnienia ze Świąt. Czy wiesz, jak przygotować to danie krok po kroku? Zobacz koniecznie!

Zupa grzybowa wigilijna babci — nie smaż na zwykłym maśle!

Zamiast zwykłego, użyj masła klarowanego. Jest znacznie zdrowsze do smażenia. Zupa grzybowa wyjdzie przepyszna!

Jakie grzyby sprawdzą się w zupie?

Zimą oczywiście ciężko o świeże grzyby leśne, więc zostają suszone i mrożone. Zarówno jedne, jak i drugie świetnie sprawdzą się w tej zupie.

Zupa grzybowa wigilijna babci — potrzebne składniki

  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 litr buliony warzywnego
  • 1,5 cebuli
  • masło klarowane
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • śmietana do zup i sosów
Canva

Przepis na zupę grzybową — krok po kroku

  1. Grzyby suszone namocz na całą noc.
  2. Cebulę poszatkuj.
  3. Marchewkę obierz i pokrój.
  4. Rozgrzej masło klarowane na patelni. Zeszklij cebulę i przesmaż marchewkę.
  5. Dodaj posiekany czosnek.
  6. Kiedy rozejdzie się zapach czosnku, zalej wszystko bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut.
  7. Dodaj grzyby i gotuj kolejne 15 minut.
  8. Dopraw zupę solą, białym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Gotuj kolejne 5 minut.
  9. Dopraw śmietaną.

Jak podawać zupę grzybową wigilijną babci?

Możesz nie zabielać jej wcześniej śmietaną, tylko chętnym położyć niewielki biały kleks na talerzu.

Taka zupa jest smaczna z grubym makaronem.

Nie dawaj zupy grzybowej małym dzieciom!

Do 12 roku życia dzieci nie powinny jeść grzybów leśnych. O ile nie planujesz zupy z pieczarek, nie dawaj im jej jeść! W przypadku zatrucia konsekwencje będą opłakane!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł