Tatar z łososia
Canva.com

Szukasz pomysłu na przystawkę wigilijną? Tatar z łososia zachwyci Gości!

Wigilia nie dla każdego kojarzy się tylko ze śledziami, czy karpiem. Jeśli masz ochotę na rybę w formie ekskluzywnej przystawki, to łososiowy tatar będzie doskonała propozycją!
Reklama

Potrzebne nam będą następujące składniki: 300 g łososia, 400 g maślanki, 60 g kiszonych ogórków, 60 g cebuli czerwonej, 60 g marynowanych w occie grzybów leśnych, 1 łyżeczka miękkiego masła, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu naturalnego, 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 jabłko (opcjonalnie), 1 surowe żółtko, świeżo zmielony pieprz czarny, natka pietruszki do dekoracji; ponadto - dwie obręcze kuchenne (okrągła i kwadratowa), czyli pierścienie do deserów.

Przygotowanie pysznego tatara z łososia

Reklama

Zaczynamy pracę od przygotowania łososia. Przekładamy je do szklanej miski i zalewamy maślanką, odstawiamy na 30-45 minut. W międzyczasie ogórki kiszone pokrójmy na bardzo drobną kostkę. Z czerwonej cebuli zdejmujemy łupinę i kroimy ją na drobną kostkę. Podobnie jabłko kroimy w drobną kostkę. Przygotujmy sos: do większej miseczki przełóżmy musztardę francuską, miód i przelejmy sok z cytryny - wszystkie składniki ze sobą mieszamy i następnie dolewamy olej. Całość porządnie zamieszajmy. Następnie filety z łososia osuszmy na papierowym ręczniku. Teraz ryby będziemy siekać razem z dodatkiem miękkiego masła. Łososie należy posiekać bardzo drobno. Następnie kawałki łososia przyprawmy połową wcześniej przygotowanego sosu.

Tatar z łososia
Canva.com

Teraz wszystkie składniki możemy przekładać do obręczy. Obręcz stawiamy na szerokim talerzyku. Na początek (warstwa po warstwie) dajemy kawałki łososia, następnie jabłko, cebulę, ogórka, grzyby i na końcu jeszcze raz łososia i robimy wgłębienie na żółtko. Całość możemy wyjmować z formy. Pamiętajmy o tym, że żółtko dajemy do tatara na godzinę przed podaniem. Tatara może ozdobić listkiem natki pietruszki. Na koniec wierzch polejmy jeszcze sosem i posypmy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Dodatkowa uwaga - takiego tatara możemy przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama