Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Zupa Pho - tylko rodowici Wietnamczycy wiedzą o tym składniku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa Pho to danie, którego głównym składnikiem jest bulion mięsny, gotowany przez długi czas wraz z aromatycznymi przyprawami i ziołami, takimi jak cynamon, kardamon, kolendra, gałka muszkatołowa i anyż gwiaździsty. Do zupy dodaje się również makaron ryżowy, mięso (najczęściej wołowe lub drobiowe), warzywa, a także świeże zioła i limonkę. Wszystko to składa się na wyjątkowy smak i aromat tej zupy.
Składniki:
- 1 kg wołowiny lub drobiu
- 3 litry wody
- 1 duża cebula
- 5 plasterków imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru palmowego lub brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka kardamonu w ziarnach
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 500 g makaronu ryżowego
- 1 papryka chili
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 limonka
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w cienkie plastry.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Imbir pokrój na plasterki.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż na złoty kolor.
- Dodaj mięso i smaż na dużym ogniu przez kilka minut, aż mięso zrobi się brązowe.
- Dodaj wodę, sos rybny, cukier, sos sojowy, sól oraz wszystkie przyprawy (kolendrę, kardamon, cynamon i anyż).
- Gotuj bulion na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu odkładając szumowiny z wierzchu.
- W międzyczasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę chili.
- Do gotującej się zupy dodaj podsmażoną paprykę oraz ugotowany makaron.
- Zioła (kolendrę, miętę i szczypiorek) umyj i posiekaj drobno.
- Pod koniec gotowania zupy dodaj do niej posiekane zioła.
- Podawaj zupę Pho w głębokich miseczkach, dekorując ją świeżymi ziołami .
canva.com
Sekret smaku?
Świeża limonka dodając kwaskowatości podkręca smak zupy i jest jej niezbędnym składnikiem. Po nalaniu zupy do miseczek skrapiamy nią zupę PHO do smaku.Zobacz także
Jak Podawać Zupę Pho?
Zupa Pho najlepiej smakuje na ciepło, tuż po ugotowaniu. Podawać ją można w głębokich miseczkach, udekorowaną świeżymi ziołami. Do zupy Pho często podaje się sos sriracha lub sos rybny, które dodają jej ostrości i głębi smaku.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł