Obłędne żeberka zapiekane z fasolką. Twój mężczyzna będzie szczęśliwy!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 kg (1000 g) żeberek wieprzowych,
- 1 szklanka białej fasoli,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 1 średnia cebula,
- 4 łyżki pikantnego ketchupu,
- tymianek,
- majeranek,
- ostra mielona papryka,
- cukier,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- olej rzepakowy.
Jak upiec w piekarniku żeberka z fasolką?
Przygotowanie – białą fasolę namoczmy na noc. Zalejmy świeżą wodą. Posólmy i gotujmy prawie do miękkości. Odcedźmy. Żeberka natrzyjmy solą i obsmażmy na rumiano na oleju. Przełóżmy do brytfanny, polejmy tłuszczem ze smażenia. Cebulę obierzmy, posiekajmy, zeszklijmy.
Wymieszajmy z przecierem pomidorowym i pikantnym ketchupem. Całość przyprawmy do smaku mieloną ostrą papryką, ziołami (majeranek, tymianek), cukrem, mielonym pieprzem czarnym i solą. Na koniec do żeberek dodajmy fasolę, zalejmy sosem. Przykryjmy i zapiekajmy 39-43 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Dodatkowa uwaga – zamiast ketchupu i przecieru pomidorowego możemy użyć puszki pomidorów bez skóry (400 ml). Żeby żeberka nabrały bardziej pomidorowego smaku, natnijmy je na krzyż przed pieczeniem. Jeśli lubimy orientalne smaki do sosu możemy dodać ½ łyżeczki kuminu lub ½ łyżeczki przyprawy garam masala oraz 3-4 goździki.