Żeberka
Canva.com

Obłędne żeberka zapiekane z fasolką. Twój mężczyzna będzie szczęśliwy!

Taki obiad to skarb! Prawdziwi mężczyźni wprost uwielbiają żeberka. Tym razem mamy dla Was świetny przepis na mięsne danie z fasolką.
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 kg (1000 g) żeberek wieprzowych,
  • 1 szklanka białej fasoli,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • ostra mielona papryka,
  • cukier,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • olej rzepakowy.

Jak upiec w piekarniku żeberka z fasolką?

Żeberka
Canva.com

Przygotowanie – białą fasolę namoczmy na noc. Zalejmy świeżą wodą. Posólmy i gotujmy prawie do miękkości. Odcedźmy. Żeberka natrzyjmy solą i obsmażmy na rumiano na oleju. Przełóżmy do brytfanny, polejmy tłuszczem ze smażenia. Cebulę obierzmy, posiekajmy, zeszklijmy.

Reklama

Wymieszajmy z przecierem pomidorowym i pikantnym ketchupem. Całość przyprawmy do smaku mieloną ostrą papryką, ziołami (majeranek, tymianek), cukrem, mielonym pieprzem czarnym i solą. Na koniec do żeberek dodajmy fasolę, zalejmy sosem. Przykryjmy i zapiekajmy 39-43 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza.

Dodatkowa uwaga – zamiast ketchupu i przecieru pomidorowego możemy użyć puszki pomidorów bez skóry (400 ml). Żeby żeberka nabrały bardziej pomidorowego smaku, natnijmy je na krzyż przed pieczeniem. Jeśli lubimy orientalne smaki do sosu możemy dodać ½ łyżeczki kuminu lub ½ łyżeczki przyprawy garam masala oraz 3-4 goździki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama