Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Genialna zupa z bobu. Jeden dodatek zaskakuje (chyba, że masz duże doświadczenie w kuchni)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na pyszną, wyjątkową zupę? Ten przepis Ci pomoże. Zupa z bobu jest niesamowita, zwłaszcza jeśli doda się do niej jeden specyficzny składnik. Sprawi on, że danie zyska wyrazisty smak. Wszyscy będą zajadać ze smakiem.
Zupa z bobu — jaki jest jej sekretny składnik?
Koniecznie dodaj do tej zupy ser feta! Smak, który uzyskasz, będzie niesamowity. Taki słony ser idealnie komponuje się z resztą składników.
Zupa z bobu — składniki
Latem oczywiście jest najlepszy świeży bób, poza sezonem spokojnie możesz skorzystać z mrożonego. Taka zupa też będzie pyszna!
- 0,5 kg łuskanego bobu
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- masło klarowane
- 4 łyżki śmietanki
- sól
- pieprz
- 0,5 pęczku szczypiorku
- 0,5 pęczku koperku
Canva
Przepis na zupę z bobu
- Ugotuj bób
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Szczypiorek i koperek posiekaj.
- Ser feta pokrusz.
- Podgrzej bulion.
- Przesmaż cebulę na maśle klarowanym, dodaj czosnek, a potem ziemniaki.
- Zalej wszystko bulionem, gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj bób. Gotuj 2 minuty.
- Dodaj do zupy połowę koperku i szczypiorku, wymieszaj.
- Wymieszaj śmietankę z odrobiną zupy w misce. Powoli dolewaj zupy do wywaru ze śmietanką. Po jakimś czasie przelej wszystko do garnka z zupą, zamieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem. Zblenduj całość.
- Posyp serem i resztą szczypiorku i koperku.
Jak można modyfikować ten przepis
Możesz dodać tu mleczko kokosowe zamiast śmietanki. Zamiast śmietanki, możesz też użyć śmietany. Zamiast masła klarowanego, świetnie sprawdzi się też oliwa.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!