Canva

Genialna zupa z bobu. Jeden dodatek zaskakuje (chyba, że masz duże doświadczenie w kuchni)

Masz ochotę na pyszną, wyjątkową zupę? Ten przepis Ci pomoże. Zupa z bobu jest niesamowita, zwłaszcza jeśli doda się do niej jeden specyficzny składnik. Sprawi on, że danie zyska wyrazisty smak. Wszyscy będą zajadać ze smakiem.

Zupa z bobu — jaki jest jej sekretny składnik?

Koniecznie dodaj do tej zupy ser feta! Smak, który uzyskasz, będzie niesamowity. Taki słony ser idealnie komponuje się z resztą składników.

Zupa z bobu — składniki

Latem oczywiście jest najlepszy świeży bób, poza sezonem spokojnie możesz skorzystać z mrożonego. Taka zupa też będzie pyszna!

  • 0,5 kg łuskanego bobu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • 4 łyżki śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 pęczku szczypiorku
  • 0,5 pęczku koperku
Canva

Przepis na zupę z bobu

  1. Ugotuj bób
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Szczypiorek i koperek posiekaj.
  5. Ser feta pokrusz.
  6. Podgrzej bulion.
  7. Przesmaż cebulę na maśle klarowanym, dodaj czosnek, a potem ziemniaki.
  8. Zalej wszystko bulionem, gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Dodaj bób. Gotuj 2 minuty.
  10. Dodaj do zupy połowę koperku i szczypiorku, wymieszaj.
  11. Wymieszaj śmietankę z odrobiną zupy w misce. Powoli dolewaj zupy do wywaru ze śmietanką. Po jakimś czasie przelej wszystko do garnka z zupą, zamieszaj.
  12. Dopraw solą, pieprzem. Zblenduj całość.
  13. Posyp serem i resztą szczypiorku i koperku.

Jak można modyfikować ten przepis

Możesz dodać tu mleczko kokosowe zamiast śmietanki. Zamiast śmietanki, możesz też użyć śmietany. Zamiast masła klarowanego, świetnie sprawdzi się też oliwa.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł