Pyszna zupa z leśnych grzybów. Babcia zawsze gotowała ją na sobotni obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa z leśnych grzybów — składniki
400 g świeżych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
4 ziemniaki
2 marchewki
½ selera korzeniowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu grzybowego
150 ml śmietany
1 łyżka masła
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Jak ugotować zupę ze świeżych grzybów leśnych?
Marchewki, ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Marchewkę i seler możemy też zetrzeć na grubej tarce.
W rondlu roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy tam pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, aby nabrały lekko orzechowego smaku.
Podgrzewamy bulion grzybowy i do gorącego płynu wrzucamy podsmażone jarzyny. Gotujemy ok. 20 minut (muszą być miękkie).
Oczyszczone grzyby leśne kroimy w kostkę lub jedynie na połówki.
Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Na ciepły tłuszcz wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę smażymy, aby warzywa się zeszkliły.
Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy z cebulą ok. 5 minut.
Podsmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu z warzywami i wszystko gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
Zupę solimy i doprawiamy tymiankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Śmietanę wlewamy do kubka i hartujemy ją, dodając pół szklanki gorącej zupy, a następnie wlewamy tak rozrobioną śmietanę do rondla. Dzięki hartowaniu śmietana się nie zetnie.
Gotową zupę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.
Taka zupa grzybowa to smak jesiennego lasu zamknięty w miseczce. Smacznego!