Krem borowikowy
Canva.com

Krem borowikowy z chrupiącymi grzankami - aromat lasu przez cały rok

Powoli zbliża się lato, a wraz z nim nasze ulubione wypady do lasu po grzyby i owoce leśne. Uwielbiamy grzyby w każdej postaci. Dziś zdradzimy wam nasz najlepszy przepis na krem borowikowy z chrupiącymi grzankami. To smak, którego nie da się zapomnieć!
Reklama

Suszone borowiki mają wyjątkowy smak i aromat. Swojskie grzyby doskonale smakują z podsmażanymi, chrupiącymi grzankami. To pożywne i wartościowe danie możecie przygotować w ciągu zaledwie 2 godzin.

Czego potrzebujemy do przygotowania pysznego kremu z borowików?

Krem borowikowy
Canva.com
Reklama

Ostatnio oszaleliście na punkcie smaków prosto z lasu. Jednym z uwielbianych przepisów na naszym portalu jest zupa grzybowa Magdy Gessler. Nic dziwnego, bowiem danie jest bogate w wyjątkowe zioła i przygotowane z ogromnym szacunkiem do grzybów. Krem borowikowy jest delikatny i aksamitny. Aby przygotować go samodzielnie, zacznijmy od zakupów:

  • 100 g suszonych borowików
  • 2 cebule
  • 3-4 litry wywaru z włoszczyzny
  • bulion warzywny (4 kostki)
  • 150 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól jodowana
  • szczypta pieprzu
  • 10 kromek pieczywa tostowego (nasze ulubione tj. pełnoziarniste lub maślane)

Przepis na aksamitny krem z borowików

Krem borowikowy
Canva.com

Na przygotowanie kremu z suszonych borowików z chrupiącymi grzankami potrzebujemy około 2,5 godziny. Suszone grzyby opłukujemy pod wodę i zalewamy bulionem warzywnym.

Reklama

Grzyby moczymy przez około 2 godziny, aby nabrały smaku i stały się bardziej miękkie.

Po 2 godzinach gotujemy grzyby i wyciągamy je z wywaru. Możemy pokroić je w drobną kosteczkę lub paski. Następnie obieramy cebulę i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy rozpuszczone masło, grzyby, cebulkę i smażymy przez 5 minut. Całość oprószamy mąką i czekamy, aż wszystko się zarumieni. Do zasmażki dodajemy wywar i gotujemy wszystko przez 15 minut.

Chrupiące grzanki zrobimy z kromek pieczywa tostowego. Obieramy je ze skórki i kroimy w małe kostki. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy. Krem borowikowy możemy zblendować i przed podaniem zabielić śmietaną. Gotowe danie podajemy z grzankami oraz pietruszką.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama