Krem borowikowy z chrupiącymi grzankami - aromat lasu przez cały rok
Do przeczytania w ok. 2 min.
Suszone borowiki mają wyjątkowy smak i aromat. Swojskie grzyby doskonale smakują z podsmażanymi, chrupiącymi grzankami. To pożywne i wartościowe danie możecie przygotować w ciągu zaledwie 2 godzin.
Czego potrzebujemy do przygotowania pysznego kremu z borowików?
Ostatnio oszaleliście na punkcie smaków prosto z lasu. Jednym z uwielbianych przepisów na naszym portalu jest zupa grzybowa Magdy Gessler. Nic dziwnego, bowiem danie jest bogate w wyjątkowe zioła i przygotowane z ogromnym szacunkiem do grzybów. Krem borowikowy jest delikatny i aksamitny. Aby przygotować go samodzielnie, zacznijmy od zakupów:
- 100 g suszonych borowików
- 2 cebule
- 3-4 litry wywaru z włoszczyzny
- bulion warzywny (4 kostki)
- 150 ml śmietany 30%
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól jodowana
- szczypta pieprzu
- 10 kromek pieczywa tostowego (nasze ulubione tj. pełnoziarniste lub maślane)
Przepis na aksamitny krem z borowików
Na przygotowanie kremu z suszonych borowików z chrupiącymi grzankami potrzebujemy około 2,5 godziny. Suszone grzyby opłukujemy pod wodę i zalewamy bulionem warzywnym.
Grzyby moczymy przez około 2 godziny, aby nabrały smaku i stały się bardziej miękkie.
Po 2 godzinach gotujemy grzyby i wyciągamy je z wywaru. Możemy pokroić je w drobną kosteczkę lub paski. Następnie obieramy cebulę i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy rozpuszczone masło, grzyby, cebulkę i smażymy przez 5 minut. Całość oprószamy mąką i czekamy, aż wszystko się zarumieni. Do zasmażki dodajemy wywar i gotujemy wszystko przez 15 minut.
Chrupiące grzanki zrobimy z kromek pieczywa tostowego. Obieramy je ze skórki i kroimy w małe kostki. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy. Krem borowikowy możemy zblendować i przed podaniem zabielić śmietaną. Gotowe danie podajemy z grzankami oraz pietruszką.